Enric I. Canela

Fa uns dies vaig escriure La UPF en mans de l’empresa. El meu article va merèixer un comentari que apareix a L’AEP a la UPF respon a Enric I. Canela sobre Mediapro i la UPF. Jo per no ser menys responc al seu article.

Sempre ens podem equivocar i donar una informació incorrecte, procuro informar-me. Ho vaig fer sense aprofundir excessivament, però davant el vostre comentari he anat més enllà.

Començaré per dir que a Fundació Barcelona Media – UPF és un centre tecnològic, que forma part de la xarxa de centres tecnològics de la Generalitat de Catalunya. La UPF forma part del patronat de la Fundació, conjuntament amb altres universitats, institucions i empreses. Per altra banda, la Fundació Universitat Pompeu Fabra, va ser creada l’any 2.006 i és una entitat pública sense afany de lucre, que desenvolupa diferents programes d’actuació (ensenyament d’idiomes, e-alumni, promoció i empresa, etc.) per encàrrec de la UPF. Les activitats d’inserció laboral formen part del programa de promoció i empresa i les desenvolupa la FUPF sense intervenció de cap altra fundació o empresa.

Com passa a vegades amb algunes les universitats catalanes, per exemple la mateixa UB, la UPF disposa d’un dret de superfície per un període de 75 anys, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona, sobre una parcel·la de terreny on s’ha construït el nou Campus de la Comunicació -Poblenou.

El Pla d’Inversions de la Generalitat de Catalunya per al període 2007-2013 incorpora el finançament per a la construcció del nou campus de la UPF. El Pla d’Inversions de la Generalitat, qüestions financeres de la Generalitat que s’apliquen a totes les universitats segons quin sigui el destí del fons, s’articula mitjançant acords amb l’Institut Català de Finances de la Generalitat –concretament a través de l’empresa pública ICF Equipaments SAU. En el cas que ens ocupa van ser uns 35 milions d’euros. El procediment financer és complex perquè el retorn de la inversió es fa mitjançant la transmissió del dret de superfície de la UPF a ICF Equipaments per 25 anys i aquest cobra un lloguer a la UPF i la UPF paga amb diners que li transfereix el departament d’Innovació, Universitats i Empresa específicament per pagar l’arrendament.

O sigui que la suma de tot és una cessió de terrenys per part de l’Ajuntament, 75 anys el màxim legal, i una operació d’enginyeria financera, feta per la Generalitat per facilitar les inversions, però que finalment és qui paga.

El cost total del campus va ser de 51 milions d’euros que, com he dit abans, la Generalitat mitjançant aquesta operació aporta uns 35 milions d’euros. La resta els paguen: la mateixa generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Red.es (del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme), el Ministeri de Ciència i Innovació i Fons Feder de la Unió Europea.

Com que l’espai no és suficient, la UPF va llogar 5.000 m2 situats en planta baixa i soterrani de l’edifici Imagina propietat de l’empresa Mediacomplex (empresa constituïda per l’Ajuntament de Barcelona i la societat Mediapro).

Pel que he pogut saber, la UPF no te cap relació amb l’empresa pública GISA, ni amb Rilson XXI Inmuebles ni amb l’empresa Arañó Audiovisual Complex

Només l’empresa pública ICF Equipaments disposa de dret especial d’utilització dels equipaments o instal·lacions del Campus de la Comunicació – Poblenou.

Si ens fixem amb el que representen els acords amb Mediapro ens adonarem que són de gran valor per als estudiants i sinó que els preguntin si els hi agraden.

La UPF té el millor campus en matèria audiovisual i amb un potencial de recerca i de suport a la formació dels alumnes: Sense aquest acord no tindrien els plató per a la formació d’estudiants. S’ha pogut fer un campus de la comunicació, on conflueixin totes les àrees científiques i docents vinculades a la comunicació com són tecnologia (enginyeries de telecomunicacions i informàtica), continguts (comunicació audiovisual, publicitat i relacions públiques i periodisme) i llengua (traducció i filologia, lingüística).

A més a més, la presència d’indústries vinculades a la comunicació, i específicament l’acord amb Mediapro, genera unes expectatives incomparables per a la formació de tots els estudiants d’aquest Campus. Cal tenir present que Mediapro és l’empresa catalana amb una major dimensió audiovisual. La col·laboració amb diferents empreses per oferir una formació de qualitat, que miri també al mercat laboral, ha estat una constant.

Segur que els estudiants estan destrossats per culpa d’aquest acord. La majoria no els interessa gens tenir després una bona feina. El que volen és sortir de la universitat per repartir pizzes.

6 respostes a “La meva resposta a l’AEP de la UPF”

 1. a 26 gen. 2009 a les 11:24 David

  Per coneixement propi, ratifico aquesta informació: l’operació Ca l’Aranyó ha permès posar al dia la universitat en quant a recursos tecnològics, alhora que es recuperava un patrimoni històric.

  I en quant a la FUPF, només es dedica a fer aquelles tasques que, per raons diverses, convé que es vehiculin de manera diferent als canals convencionals d’una universitat (ensenyament d’idiomes, inserció laboral), tot i que alguns cops amb les fundacions es comet el risc de ficar-se en coses que no li pertoquen (per exemple amb l’anomenat “programa alumni”).

 2. a 26 gen. 2009 a les 5:47 enriccanela

  David,
  Gràcies per aquest comentari que dóna més valor a la informació que he publicat.
  Coincideixo que a vegades voler agrupar-ho tot pot conduir a equivocacions. I em sembla que aquesta fou una, però pel que ens ocupa, no afecta a la “privatitzacio” de la UPF.

 3. a 27 gen. 2009 a les 7:19 Jordi Cartanyà Solé

  Felicitats Enric, magnifica exposició del tema. Cal parlar sempre amb fonament de causa. Tothom s’atreveix sovinta opinar de tot sense informació i formació.

 4. a 27 gen. 2009 a les 7:29 enriccanela

  Jordi,
  És que van dient animalades una darrera de l’altra.
  I moltes gràcies pel comentari!

 5. a 01 febr. 2009 a les 7:04 AEP a la UPF

  Segona resposta de l’AEP a la UPF a Enric Canela:
  http://www.aep.cat/upf/mediapro/segona-resposta-a-enric-i-canela-sobre-la-upf-i-mediapro/

 6. a 01 febr. 2009 a les 7:50 enriccanela

  Crec que he deixat prou clara quina és la situació. Qualsevol pot entendre de què va el tema i treure les seve spròpies conclusions.
  Simplement cal que preguntin als receptors dels beneficis de l’acord. La resta, pura ideologia. Als contribuents el que els interessa és que els serveis públics que es presten siguin a preu adequat i de qualitat.
  Tot el tema mercantilista i tot això ho deixo per a algun debat sobre les fórmules d ecapitalisme i les seves repercusions socials.
  Crec que els estudiants estaran satisfets, es formaran bé en una universitat pública i estaran preparats per guanyar-se la vida.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació