Enric I. Canela

Ja veig que cada cosa que es toca implica una mobilització o similar. Què ningú s’entén quan parla? Ara llegeixo que els becaris es mobilitzaran per la Llei de la Ciència. Es veu que la Federació de Joves Investigadors no considera acceptable l’esborrany actual. Pel que se sap, la proposta del Ministeri de Ciència i Innovació és que la carrera de recerca comenci en el període postdoctoral i els investigadors en el moment que s’inicia el doctorat.

I que opino? Crec que l’etapa de formació, tesis, també forma part, però em resulta difícil de dir res sense veure el redactat. En tot cas caldria posar-se d’acord.

6 respostes a “Ara el Joves Investigadors.”

 1. a 07 febr. 2009 a les 9:03 Estanislau Fons

  Jo tampoc no sé què diu el redactat, però és evident que, un cop la gent s’ha llicenciat, l’hem de comptar entre la població activa, els treballadors. En aquest cas, treballadors de la ciència, que és una feina apassionant, però, i per tant, feina. Pretendre que hom comenci la carrera professional als 27 anys o més tard va contra el sentit comú, em sembla.

  Un noi de FP, als 16 anys, ja pot ser contractat en pràctiques. Un de 25, que estigui fent la tesi, ja s’ha de considerar dintre de la carrera investigadora.

  Només per motius econòmics, i contra tota lògica i contra tota recomanació internacional, es pot mantenir aquesta estranya síndrome de Peter Pan que no vol que els predocs creixin i siguin ja investigadors. Amb les atribucions i limitacions que corresponguin, però investigadors.

 2. a 07 febr. 2009 a les 9:15 enriccanela

  Estanis,
  Estic d’acord. Vol dir eliminar la beca com a tal i introduir el contracte laboral el primer dia en què s’adamet a una persona a fer el doctorat.
  De moment tant la Generalitat com el govern espanyol estableixen dos segments en aquesta fase. Sigui quin sigui el que s’adopi, el primer contracte ha de ser l’inici laboral de la carrera investigadora.

 3. a 08 febr. 2009 a les 9:31 Estanislau Fons

  Així em sembla a mi, també, Enric.

  No sé quines són ara les directrius a la Generalitat, però a la meva etapa a l’AGAUR el nostre plantejament era el següent: atès que el nou model d’estudis universitaris preveu la possibilitat d’un màster després del grau, i que per encetar el doctorat aquest màster suplirà (ja supleix, en alguns casos) els antics 32 crèdits del doctorat, hom donaria l’etapa formativa ‘formal’ per tancada després d’aquest màster (per al qual es podrien preveure unes beques-salari específiques), i es passaria a continuació a les etapes contractuals.

  La primera d’aquestes hauria de cobrir la resta d’etapa predoctoral, i segons el nostre esquema hauria de durar 3 anys (com ja deus saber, l’AGAUR dóna un ‘premi’ addicional als predocs FI si acaben abans dels 3 anys i 6 mesos després de l’inici del contracte; una mena d’incentiu a la finalizació que funciona alhora com a ajut pont fins el postdoc).

  En aquest esquema, i completament d’acord amb tu, la carrera investigadora comença ja amb aquest primer contracte.

 4. a 08 febr. 2009 a les 11:23 enriccanela

  Estanis,
  100% d’acord. Jo no veig perquè el ministeri no ha de fer això. Seria portar la realitat a la norma i no crec que comportès cap problema. I tots contents.
  Espero que ho faci.

 5. a 09 febr. 2009 a les 11:38 alumne

  Vagament, pel que he sentit, la proposta deia:
  – durant la tesi (no sé si tota), contracte en formació;
  – durant el primer postdoc (primers 1-3 anys), contracte en pràctiques, perquè encara hi ha component formatiu (tot i posseir el màxim grau acadèmic del sistema educatiu nacional);
  – un cop superat aquest primer postdoc, inici de la carrera professional.

  Mai deixarem d’aprendre, però potser no cal arribar a ser RyC per poder qualificar la nostra feina investigadora de “professional”.

  Com suposo que sabreu, els dies 25-27 d’aquest mes, la FJI organitza les seves setenes Jornades de Joves Investigadors, aquest cop a Barcelona. La seva temàtica principal serà la Llei de la Ciència.

  http://www.precarios.org/jornadas2009/es/

 6. a 09 febr. 2009 a les 12:21 enriccanela

  Alumne,
  Com hauràs vist, estic absolutament en la línia de considerar la carrera investigadora des del primer contracte. Altra cosa és que a la primera fase se li denomini en formació, però dintre de la carrera. espero que s’arregli.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació