Cobrir-se de glòria


Enric I. Canela

Una notícia que vaig llegir fa uns dies em va cridar l’atenció: El TSJ del país Valencià obliga a la Universitat a controlar l’horari dels seus professors. De fet no és l’horari sencer, només l’assistència a classe: entrada i sortida. Aquesta norma es va aprovar per la Junta de Govern de la Universitat el 15 de març de 1994. El sindicat CGT havia denunciat que aquesta norma no s’aplicava, segons el rectorat per la complexitat que implicava.

La denuncia ve per part del Personal d’Administració i Serveis (PAS) que ha de marcar la seva jornada laboral i diu que això es discriminatori. El professorat al·lega que treballa a casa fent correccions, estudiant, etc. i els PAS no. Certament és així, a vegades prepares classes dissabte o diumenge o al vespre i això és treballar, però pel que he entès el control és molt menys rígid. Simplement controlar que es fan les classes, que les fa qui les ha de fer i que s’és puntual és el mínim que s’ha d’exigir.

Jo ara mateix signava que s’apliqués a totes les universitat. Ningú controla res més. Personalment si vaig a classe i trobo que el d’abans no ha sortit a l’hora m’empipo bastant. Els alumnes tenen dret a rebre les classes, a que comencin i acabin a l’hora, etc. Jo crec que altra cosa és una estafa que mereix sanció.

De totes formes els sindicats s’han quedat ben descansats, han fet la denúncia perquè el PAS no volia fitxar.

11 respostes a “Cobrir-se de glòria”

 1. a 08 febr. 2009 a les 8:21 Miquel Duran

  Les tasques del professorat són moltes més que no pas anar a classe, i més que no pas fer acte de presència al seu departament. Aquest és un tema complicat. Amb el nou model de crèdits ECTS, ensenyament a distància, utilització de les TIC, etc… encara és menys factible “fitxar”.

  La qüestió és: s’assoleixen els objectius que s’han marcat i es segueix el pla de treball establert, sigui en docència, recerca o gestió?

 2. a 08 febr. 2009 a les 8:47 Ramon Sangüesa

  I quina és la raó per la que ha de fitxar el PAS?

  A Google fitxa algu?

  Continuem mirant la universitat i d’altres organitzacions del coneixement amb patrons que són més de l’era indústrial, de la fàbrica que no pas altra cosa.

  La pregunta, segurament, no és si cal fitxar o no sinó perquè no hi ha responsabilitat ni en professorat… ni en PAS.

 3. a 08 febr. 2009 a les 11:19 enriccanela

  Miquel i Ramon,
  Jo, particularment, defenso el conterol a l’assitència a classe, l’ordre i la puntualitat. Mai a la vida l’horari de l’altra feina que s’ha de mesurar pels resultats.
  L’horari i assistència a classe són sagrats. Us convidaria a donar una passejada per algunes facultats i em donaríeu raó.
  Igualment pe al PAS. El control horari per a determinades tasques és imprescindible. No es pot comparra Google amb una finestreta d’atenció al públic o segons quin servei administratiu. El servei de comptabilitat, per citar un, no és una fàbrica de coneixement, és un suport necessari. No es poden mitificar les coses.

 4. a 08 febr. 2009 a les 11:41 Ramon Sangüesa

  Enric: no mitifico. Pregunto. ¿Mitifiqueu vosaltres la forma de fer de sempre?

  ¿No hi ha altra model que donar les clases magistrals?. ¿No hi ha altra model que coordinar-se via horaris centralitzats?

  La única cosa que vull preguntar-me es si el problema es fitxar, seguir els horaris, ser puntual o si estem mirant el dit que apunta en comptes que mirar el que apunta. De veritat que el problema es aquests? O es el síntoma d’una altra cosa? Si arreglem els síntomes, seguim amb el problema.

  Si Google consideres que no es model a comparar, doncs mira’t Semco que coordina sense fitxar plantes industrials, atenció al públic, oficines i tasques administratives.

  I no ho dic per donar solucions si no per inspirar que pensem quin és el problema que hi ha darrera d’aquestes conductes.

 5. a 08 febr. 2009 a les 12:08 enriccanela

  Ramon,
  Em sembla que em malinterpretes. estic d’acord amb els models que defenses. Simplement vull dir que si a una hora s’ha de fer classe, el professor ha d’anr-hi. Et podria posar molts exemples d’això. Igual que l’horari d’un tren o d’un avió. S’ha de controlar.
  Google és un model a comparar, però una taquilla ha d’obrir a l’hora que diu que obrirà. Jo no vaig a les taquilles, faig servir altres mitjans, però i la gent que si hi va? No mereix un respecte?
  La societat és plural i els models molts, les coses canviaran però de moment cal atendre a tothom, amb correcció i eduacació i cal que la gent compleixi amb la seva obligació.
  Em embla que en això, com en la majoria de les coses, estem d’acord. Potser les respostes ràpides que faig fan perdre el matís.

 6. a 08 febr. 2009 a les 12:19 Ramon Sangüesa

  Es que, ja saps que a mi, mes que les respostes, m’agraden les preguntes! 😉

  Fariem més feliços al PAS sense fitxar? Treballarien millor? Deixarien d’obrir la finestreta a temps?

  De fet, tot i fitxant…. obren la finestreta a temps?

  “Presència” vol dir “treball” en el cas del PAS?
  “Estada al despatx” vol dir “treball” en el cas del professor?

  I podem seguir fent preguntes…

  Un abraçada

 7. a 08 febr. 2009 a les 12:37 enriccanela

  Ramon,
  Jo pregunto, és correcte no anar a impartir classe quan està programa da i deixar als estudiants penjats?
  Jo no he parlat del despatx, però és correcte donar una hora de vista per atendre els estudiants i no ser-hi? És correcte no contestar els correus electrònics dels estudiants?
  El tema, com a vegades és diu, és polièdric.
  A mi m’agrada inquirir, però algú ha de respondre.
  Records

 8. a 13 febr. 2009 a les 8:15 Toni Cañabate

  Yo creo, que lo ideal es que nadie fiche y que todo el mundo cumpla. Es más, que haya un marco legal de relaciones laborales que permita establecer incentivos variables (bien = + y mal = – aunque no me veo a los sindicatos defendiendo eso, lástima).

  Ojalá el PAS no tuviese que fichar pero tuviese que rendir, responsabilizarse de un output medible asociado a su puesto de trabajo. Ojalà. Cuenten conmigo.

  No es EN ABSOLUTO correcto no asistir a las clases, ¿Eso pasa? Debo vivir en otro planeta. Eso le puede pasar a cualquiera por motivos muy diversos, digamos una vez cada año o dos, pero avisa, pide disculpas a los plantados y busca las maneras de recuperar esa clase. Eso entraría dentro de lo normal, pero me parece que Enric habla de algo más sistemático con muuuuuuuuuuuuuucho morro, impunidad e inmunidad. Eso es inadmisible.

  Respecto a lo del horario fijo de atención a los alumnos, yo dejé de ofrecerlo, porque te bloquea un tiempo que muchas veces no es necesario y en cambio, cada vez más, los estudiantes tiene complicaciones vitales que les mueven a buscarte fuera de esos rígidos horarios y no sólo presencialmente. Cada vez se contestan más emails, …, a cualquier hora. Desde luego no es correcto no contestarlos, pero es necesario exigir un ejercicio de responsabilidad al estudiante con el uso del email porque es un medio muy propenso a ser altamente time consuming y el trabajo de un profesor de universidad no es ni mucho menos sólo la docencia, tenemos que repartir nuestro tiempo entre más tareas.

  Así pues esto de los horarios fijos: si los pones cúmplelos por supuesto, pero me parece más práctico, servicial y eficiente el modelo de puerta siempre abierta en todos los canales: vienes cuando quieres, si puedo te atiendo y si estoy ocupado fijamos una cita concreta. Te pongo un ejemplo: tengo un alumno (varios pero te hablo de uno en concreto ahora) que está haciendo su proyecto final de carrera (PFC) y que además trabaja, sale sobre las 19h, hace su vida con su novia, cena todo muy normal, pero … tiene que hacer su PFC y yo soy su director y tenemos que reunirnos ¿qué hacemos? ¿Le digo que se pase de 10 a 12h o de 16 a 18h por mi despacho? Así él no puede hacer el pfc.

  Pues bien, ayer, como otros muchos días, con este y con otros alumnos, habiendo quedado previamente por email a las 22:30h, yo llegué a casa del despacho una media hora antes (sí… a las 22h sin fichar) y mi chica que es una joya me había dejado un plato de cena –no voy a entrar en los detalles del menú- lo recalenté mientras encendía el ADSL y el portátil, conectaba los cascos –unos auriculares con micrófono incorporado muy prácticos- enchufaba el skype un programita de telefonía PC a PC y me senté delante del portátil con una copita de vino y mi cena recalentada, me puse los cascos y empezamos una multiconferencia –había también una tercera persona que nos tenía que echar un cable-. Como el alumno nos tenía que ir enseñando su trabajo en su ordenador, utilizamos un programita gratuito para ver en remoto su pantalla http://www.teamviewer.com (una joya). Y así estuvimos trabajando hasta las 01:30h, cuando colgamos, aun estuve trabajando en el tema una media hora más y luego como tres cuartos de hora más trabajando temas varios y contestando y enviando mensajes en relación con ellos a diversas personas del trabajo. ¿Yo eso cómo lo ficho? ¿Cómo ficho el tiempo que he necesitado para buscar estas y otras muchas herramientas de teletrabajo que uso cotidianamente y aprender y enseñar a otros a utilizarlas? Ya no te pregunto por el tiempo que dedico a estar informado de toda una serie de temas que se pueden considerar no imprescindibles, pero sí interesantes para mi trabajo, con esos llegamos hasta las cuatro y media de la noche.

  Te puedo poner muchos más ejemplos de teletrabajo en solitario y cooperativo con colegas y estudiantes. Y lo de ayer no es un día raro, mi chica ya lo único que me pregunta es “¿no tendrás la camarita –webcam- funcionando?” porque ella está haciendo su vida tranquilamente con el mando a distancia a un par de metros y no le apetece participar.

  Simplemente, hay cosas que tengo que hacer y el cuándo o el dónde o es irrelevante o no es viable encorsetarlo en horarios rígidos. Otras sí tienen un cuando o/y un dónde, pero eso no es lo más importante, lo más importante es que tengo que hacerlas y, además, hay que conseguir que “me ponga” hacerlas bien.

  Si hay profesores que tienen la santa geta de no asistir a sus clases, la solución no es encorsetar a TODOS en un sistema griiiiiiiiiiiiissssssss y anticuadíiiiiiiiiiiiiiiiisimo propio del s. XIX que además generará más burocracia inútil y disipadora de energías. Tendremos un gabinete más con 3 o 4 pas gestionando los marcajes del pdi, administrando la miseria. Lo que hace falta son direcciones universitarias valientes que se atrevan a instalar rayos láseres para fulminar inmediatamente con un rayo a los cuatro getas, verás tú como se acaba la geta cuando se acabe la impunidad. Pero no normalicemos todo “a la gris” para tratar de resolver el problema, sea más o menos frecuente en una u otras facultades, que ya tiene solución, sólo que no se aplica: la seriedad, el aviso contundente y luego, si llega el caso de ser necesario, el expediente.

  Si la motivación del pas en este caso ha sido la de “igualémonos todos por lo peor”, es vergonzante, cutre y corta de miras. Me parecería mucho más erótica una actitud positiva del estilo: “quiero que los objetivos y resultados de mi trabajo se puedan medir y exigir y premiar y castigar; quiero responsabilidad y autonomía para conseguirlos y rebasarlos a mi manera; quiero apoyo y formación para aprender nuevos instrumentos del s. XXI, no del XIX, útiles para mi trabajo y para colaborar con mis compañeros pdi y pas y estudiantes: quiero que mi trabajo tenga alguna mínima oportunidad de ser SEXY y tener sentido”. Ahí sí que se hubiesen marcado un punto y el TSJPV también. Pero no, se impone la una visión -o la miopía- de la equidad confundida con la igualdad a cualquier precio, aun a costa de la cargarse la responsabilidad-libertad y de ser cada día más grismente casposos.

  Ala pues, todos a calentar la sillita entre la marquita de entrada y la marquita de salida, por muy vacías de sentido, alegría, erotismo y resultados útiles para la sociedad que estén todas esas horas. Ahora bien, seremos todos muuuuuuuuuuuuuuuuuy iguuuuuuuuuuuuuuuuuuales.

  No me voy a extender aquí con el otro colectivo a tener muy en cuenta en este esquema: el alumnado. Si miramos la cifra del coste de sus estudios que les subvencionamos todos con nuestros impuestos, da para pensar que también hay que plantearse con el aproach adecuado a su caso la cuestión de la responsabilidad y el cumplimiento de objetivos.

  Enric, creo que queda claro que estoy totalmente de acuerdo en lo de la seriedad y lo de cumplir con los objetivos del trabajo (que en algunos casos incluyen cumplir religiosamente un horario concretísimo). Permíteme aprovechar el caso dels serveis económics que has mencionado para ejemplificar mi postura de que todo trabajo puede ser potencialmente sexy con el enfoque adecuado (que tiene que empezar por arriba, por donde se legisla y por donde se aplica la norma, i.e. TSJPV): Ostras con la pasta que mueven las universidades ya me gustaría a mí tener el outsoucing de determinadas funciones de administración económica y de compras, con autonomía, con personal al que pueda seleccionar, formar y proponer incentivos en función de los resultados económicos de la gestión e ir a porcentaje de las eficiencias conseguidas. De acuerdo en que la clase de 9 a 11 se ha de dar de 9 a 11 y que en la ventanilla de atención tienen que estar las personas adecuadas en el horario de atención. ¿Pero estamos hablando de eso? A mí también me gustan las preguntas ¿Es ese el problema central de la Universidad? ¿Si hiciésemos el ranking de problemas o, mejor, de retos y teniendo en cuenta lo ocupados que van los jueves, es este el primer tema del que se tiene que ocupar nada menos que el TSJPV? No anem bé.

  Un motivo más para entenderte Ramón 😉

 9. a 14 febr. 2009 a les 2:17 enriccanela

  Toni,
  Crec que estic d’acord pràcticament en tot el que dius. Sé que hi ha incompliments i desatenció als estudiants, sistemàtic i no generalitzable.
  A mi no m’agrada que em controlin, però no em fa res. Soc pùntuial i no tinc horari d’atenció als estudiants però els veig a tots i tinc un munt de correus electrònics, alumnes i ex-alumnes, cosa que em fa il·lusió.
  El problema central de la univesitat passa per l’ordre i la responabilitat de tothom. I això é sun problema seriós. Evidentment en el meu comentari no pretenia analitzar els problemes de la universitat, només un aspecte que deriva d’aquesta sentència i que m’ha servit per criticar una cosa que no funciona (en alguns lloc, per sort hi ha més gent que compleix que no que no compleix).

 10. a 14 febr. 2009 a les 8:06 Toni Cañabate

  Així doncs estem d’acord en que s’ha de fer bé la feina y en que hi ha, com a tot arreu, qui no compleix i això no està bé.

  ¿Podríem estar d’acord que potser el TSJPV hauria estat molt innovador y encertat en EXIGIR, com a sentència judicial, als rectors i rectores de la universitat que utilitzessin la seva autoritat per resoldre el problema de falta de compliment dels horaris de classe i atenció als alumnes, per part d’alguns professors?

 11. a 15 febr. 2009 a les 3:41 enriccanela

  Toni,
  Si, però suposo que ha d’atendre’s a la denúncia. Si la UV va aprovar una norma i no la compleix, és evident que els que han demandat, amb independència de si la norma és bona o dolenta (però legal) tenen raó.
  Dit això, el que s’ha de fer és controlar que es facin les coses bé i sancionar les faltes.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació