Enric I. Canela

Aquests tres dies les notícies sobre el nou Campus de Poblenou la UPF han estat moltes. Ja n’havia parlat algunes vegades (La UPF en mans de l’empresa i La meva resposta a l’AEP de la UPF).

Dijous vaig referir-me a l’ocupació que havien fet uns quants estudiants (Si us interessa anar a un taller de pancartes…).

La cosa no va durar gaire i aquella mateixa nit els Mossos d’Esquadra van desallotjar als ocupants. Especial Bolonya ho explica tot i fa una estranya comparació entre el rector de la UPF i Berlusconi (poden no agradar-te, però s’assemblen com un ou a una castanya) i ens explica com es va produir el desallotjament. Naturalment el Sindicat d’estudiants dels Països Catalans va demanar de seguida la dimissió del rector de la UPF.

El resultat a l’endemà va ser la inauguració accidentada (i 2). Montilla i Huguet, així com l’alcalde Hereu, el rector Moreso i el secretari d’Estat d’Universitats, Màrius Rubiralta, es van veure envoltats d’uns quants estudiants i van haver de ser protegits pels serveis de seguretat. El president de la Generalitat ha tret importància i ha assegurat que els estudiants que protestaven ‘són una minoria’. Em consta que van haver declaracions d’alts càrrecs en un sentit més contundent, però la consigna és no dir les coses pel seu nom. Tot això no té res a veure am el Procés de Bolonya ni amb res semblant és una cosa ben diferent. I els responsables polítics tenen l’obligació de dir-ho clar i ben alt. Estic ben segur que els estudiants que han de beneficiar-se del nou Campus estaran ben satisfets de les instal·lacions.

Xavier Marcet publica un encertat article sobre el tema: Exercici de responsabilitat a favor de la universitat pública. L’article clar i dur us el recomano. M’alegra poder llegir coses així, carregades de raó i que miren el país i els seus objectius de benestar.

11 respostes a “Això no té res a veure amb el Pla de Bolonya, és pur desordre”

 1. a 16 febr. 2009 a les 9:37 David de las Heras

  He arribat a una conclusió. Jo crec que la gent no coneix el que és Bolonya y al que representat.
  Una queixa clara és el que no és bolonya. Perquè els nostres estudiants han de fer totes les carreres 4 anys, i la resta d’europa en 3 o 2 anys. Això Sí que és una queixa formal.

 2. a 16 febr. 2009 a les 10:31 enriccanela

  David,
  No, en dos anys no. En tres. I algunes tenen tres o quatre, segons.
  Ignorància: els que fan aldarulls ho saben perfectament i mesclen les coses.

 3. a 16 febr. 2009 a les 12:04 Dazibao

  És inreible Enric, per defensar l’establishment el que calgui, oi? Fins i tot continuar negant la relació entre la liberalització del mercat de l’ensenyament i bolonya, has perdut el nord, hala a justificar que els Mossos treballin dins de la universitat contra estudiants.

  I si no estan d’acord amb tu i són conseqüents amb les seves idees i el que els dicta la conciència, llavors són ignorants.

  En Moreso tracta als seus estudiants com en Berlusconi, deixant de banda que un tingui melena i l’altre no, és clar que aixó no és rellevant.

 4. a 16 febr. 2009 a les 12:14 enriccanela

  Dazibao,
  Potser si que he perdut el nord, però no veig que la docència universitària estigui en mans de l’empresa. Les universitats privades si, però això ja fa molts anys que és així, des de l’any 1983.
  On està la liberalització del mercat de l’ensenyament? En llogar un plató?
  Segueico dient: què els preguntin als estudiants del Campus que en pensen, no als de Geografia i Història de la UB o als de Filosofia de la UAB.

 5. a 16 febr. 2009 a les 4:55 Joan Gil Oliveras

  Com se’ns pot tractar als estudiants -en l’escrit del Xavier- que protestem contra el pla de Bolonya ignorants dels canvis insertats en nom del propi pla (LOU, LUC, RD, polítiques del Rectorat, normatives d’avaluació i permanència, contractes programa, patronats de recerca, etc.)?

  Jo estic fart de que als estudiants universitaris se’ns tracti d’ignorants.

  Amb el Pla de Bolonya s’inserta la nova gestió pública a la universitat, ara sense matissos garantistes.

  Amb el Pla de Bolonya -i més aviat en nom d’ell ens arriba un nou model docent, pedagògic i d’avaluació que sense recursos (com tota llei decent) és un fracàs.

  Amb el Pla de Bolonya cal fer un any de màster per tenir el segon cicle que en alguns casos té les atribucions professionals de la antiga llicenciatura de 4. Això si, amb el cost d’oportunitat i amb el cost de matrícula (addicional i més cara) que això comporta.

  Si us plau. Reformes acrítiques i irreflexives no.

  Evidentment en nom de la lluita contra Bolonya no es pot fer qualsevol acció a qualsevol preu.

 6. a 16 febr. 2009 a les 5:41 enriccanela

  Joan,
  Això de les atribucions de l’antiga llicenciatura… No és així. Si ho dius per magisteri, ja ve de lluny. I si ho dius per Dret també. No de Bolonya.
  El problema és que aquí s’està fent tot alhora.
  Sobre ignorants: jo crec que un grup imprtant no sou ignorants, però n’hi un munt que si (i de professors també).

 7. a 16 febr. 2009 a les 11:34 Jordi Domènech i Lizcano

  Benvolgut Enric,
  Crec que en aquests cas, et precipites: el meu mateix sindicat està recollint tantes opinions d’alumnes del nou campus com es possible, i encara no hi ha un posicionametn definit. Malgrat que les instalacions són bones, hi ha problemes: gent ben poc sospitosa de tancar-se enlloc es pregunten com es possible que els seus horaris de classe depenguin del que programi Mediapro, que varia dia sí, dia també, per exemple.

  No és Bolonya, però algú li hauria de recordar a en Moreso que hi ha una prova del cotó per a una universitat pública: qui “mana” és el rector. Fins a quin punt té poder de decisió la UPF sobre el Campus i els seus usos? Amb la intenció de millorar les intalacions en benefeci dels seus alumnes (i li concedexo el benefici del dubte…) està otorgant poder -control- a una empresa que no està controlada pels òrgans universitaris: no dic que sigui dolenta, simplement, que no es regeix pels criteris docents de la UPF.

  I no és Bolonya, però no deixa de ser preocupant.

 8. a 16 febr. 2009 a les 11:39 Joan Gil Oliveras

  Jo quan parlo de Bolonya parlo també de Nova gestió pública anglosaxona (tatcherisme 100%), entrada de la lògica privada (competitiva) al món públic. Externalització, gerencialització, subcontractes, laboralització dels treballadors, relació Empresa-Universitat, contractes programa estil nefast, becaris de col·laboració, precarietat laboral, etc.

  Ho sigui. Un zero a la esquerra.

 9. a 16 febr. 2009 a les 11:56 enriccanela

  Joan,
  Però això no és el que volem i farem, no? Jo tampoc vull això. Això no és Bolonya.

 10. a 17 febr. 2009 a les 12:06 enriccanela

  Jordi,
  El teu raonament és correcte. Si això passa s’ha de denunciar. I no passa res.
  Ho dius bé, no és Bolonya i si tot depèn de Mediapró és per amoïnar-se. Jo he rebut opinions molt positives però òbviament cal fer un treball de camp com el que feu, no una lluita ideològica.
  Qui ha de manar és el rector.

 11. a 17 febr. 2009 a les 12:07 enriccanela

  Jordi,
  A més, si això és cert, jo també em queixaré aquí mateix.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació