Enric I. Canela

No puc més que felicitar a la FNEC per aquest comunicat que demostra una posició assenyada i ajustada als problemes que planteja l’actual procés de convergència europea dins l’àmbit de l’ensenyament superior. Reprodueixo el seu comunicat.

Comunicat de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC)

La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, organització estudiantil present en els claustres de la majoria d’universitats catalanes, davant els fets ocorreguts arran del desallotjament de la “Tancada contra Bolonya” del rectorat la Universitat de Barcelona , manifesta:

1. La FNEC dona suport al rectorat de la Universitat de Barcelona en la decisió de desallotjar els estudiants que, des del 20 de novembre de 2008, havien ocupat l’edifici històric de la UB a Plaça Universitat. Tal com ja havíem manifestat en d’altres ocasions, la “tancada a la central” havia degenerat en una ocupació sense sentit, que negava qualsevol tipus de negociació que no passes per la paralització de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), decisió que no és competència de les pròpies universitats sinó del Comissionat d’Universitats i del Ministeri d’Educació. A més, aquesta “tancada” havia anat perdent el suport de bona part de les organitzacions que en el seu moment van defensar-la, i actuava al marge de l’esforç que la majoria de la comunitat universitària estava fent per reconduir la situació i intensificar les vies de diàleg. Des de la FNEC un cop més reivindiquem el paper que tenim els representants dels estudiants escollits democràticament en unes eleccions, i que actuem com a interlocutors vàlids i legítims dels estudiants en els òrgans de govern de les universitats.

2. Acceptem tota forma pacífica de protesta i oposició a l’aplicació de l’EEES, però creiem que la fórmula d’ocupar sistemàticament espais públics de les universitats, no aporta cap solució al debat sobre el Pla Bolonya. Des de la FNEC, un cop més apostem per la via del diàleg, sigui a través de les institucions i els espais establerts per fer-ho, o a través d’altres vies que d’una manera consensuada, hi pugui participar la majoria d’estudiants, i aportin solucions i millores reals a la complicada implantació de l’EEES.

3. Condemnem rotundament la violència desproporcionada, arbitrària i gratuïta emprada pel cos de policia dels Mossos d’Esquadra. La repressió violenta de les manifestacions pacífiques del moviment estudiantil anti-Bolonya, no són pròpies d’un estat democràtic on hauria de prevaler la llibertat d’expressió, i no aporten res positiu al conflicte, ans al contrari, provoquen una radicalització de les protestes i n’allunyen les vies de solució. Les situacions de persecució gratuïta que es van viure ahir per alguns carrers de Barcelona, d’estudiants que es manifestaven de forma pacífica i que no es trobaven dins dels puntuals nuclis violents que hi podia haver; no està inclòs dins el protocol d’actuació dels Mossos d’Esquadra i, per tant, demanem la dimissió del Conseller d’Interior, Joan Saura, com a primer responsable polític dels lamentables fets ocorreguts. De la mateixa manera, demanem que es depurin responsabilitats dins del cos policial, per evitar així, que es tornin a repetir situacions similars.

4. Expressem la nostra solidaritat amb els estudiants, que manifestant-se de forma pacífica, van ser detinguts o bé van resultar ferits i contusionats durant de les càrregues policials. De la mateixa manera, també expressem el nostre suport a la trentena de periodistes que mentre exercien la seva professió, van resultar ferits per les agressions dels Mossos d’Esquadra. El dret a la informació no es pot coartar sota cap concepte. Així doncs, la nostra organització es posa a disposició de tots els afectats.

5. Finalment no podem obviar que els fets ocorreguts s’emmarquen dins de les protestes per l’aplicació del Pla de Bolonya. Per això, exigim al Govern de la Generalitat, que malgrat la situació d’espoli fiscal que pateixen els Països Catalans, s’inclogui en els pressupostos públics el finançament necessari perquè les universitats catalanes, puguin continuar oferint aquest servei públic amb la qualitat que es mereix, i no es vegin abocades a dependre de finançament aliè; a l’hora que demanem als diferents equips rectorals que denunciïn i en facin ressò a l’opinió pública, de la precària i endèmica situació d’endeutament que pateixen les Universitats Catalanes. Aquesta situació és, per nosaltres, la principal causa de desavinença amb l’aplicació del Pla Bolonya a les nostres universitats, ja que en molts casos aquesta s’està desenvolupant amb una completa manca de recursos i transparència, no preveu un bon model de finançament públic, ni un bon sistema de beques que garanteixi la igualtat d’oportunitats, i l’accés a una educació superior pública i de qualitat a tothom.

Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC)

Barcelona, 18 de març de 2009.

4 respostes a “La FNEC: una demostració de seny i esperit universitari”

 1. a 19 març 2009 a les 11:11 Meius

  Enric,
  Per fi trobo un text assenyat amb el qual puc estar d’acord. S’han dit ( i fet) massa bestieses, aquests últims dies. Ja era hora, com dius tu, però s’havia de fer bé, també.
  Records,

 2. a 19 març 2009 a les 11:19 enriccanela

  Meius,
  La situació ha degenerat masa per una sèrie de gent que busca la desestabilització. El PLa de Bolonya té molt problemes que no es resolen amb actutuds com les d’aquesta gent desallotjada. S’havia de veure allò.
  La FNEC com també Estudiants en Acció, amb matisos diferents, han optat per posicions de diàleg sense negar la necessitat de solucionar els problemes que planteja el procés.
  Fa molts anys que he vist sempre en la FNEC una manera de ser constructiva i universitària.

 3. a 20 març 2009 a les 12:33 alumne

  “puguin continuar oferint aquest servei públic amb la qualitat que es mereix”… això suposaria que ara mateix estem oferint-lo amb la qualitat que es mereix, cosa que dubto bastant. I no només em refereixo als dies lectius que s’han de tancar les portes de les facultats per culpa d’uns pocs.

 4. a 20 març 2009 a les 12:42 enriccanela

  Alumne,
  No, gramaticalement no. Jo llegeixo “puguin continuar oferint aquest servei públic” i es complementa amb “amb la qualitat que mereix”. No prejutja que es dongui amb qualitat sinó que ho demana.
  Actualment hi ha de tot, però és francament millorable.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació