Enric I. Canela

El Consell de Ministres ha aprovat un Acord relatiu al Mapa de les denominades Instal·lacions Cientificotècniques Singulars (ICTs).

El pla per al seu desenvolupament permetrà optimitzar processos després de l’experiència adquirida amb el funcionament de les ja existents. També detalla els requisits que altres noves instal·lacions hauran de complir per ser considerades “singulars”.

Aquestes instal·lacions són aquelles construccions o projectes que comporten costos excepcionals per la seva novetat, mida, equipament o nombre d’agents implicats i que, per tant, reben un suport financer extraordinari del govern espanyol a més del de la seva respectiva Comunitat Autònoma.

Els seus àmbits científics van des de les Ciències de la Vida o l’enginyeria fins a les Ciències Socials i les Humanitats, distribuïdes per tot l’Estat espanyol.

Acord de la Conferència de Presidents

Totes aquestes infraestructures ho són perquè així ho van acordar, en la Conferència de Presidents de gener de 2007, el govern espanyol i les Comunitats Autònomes. Per tant, la sintonia entre l’Administració central i les autonòmiques és total en aquesta matèria.

En aquests moments hi ha 34 Instal·lacions Cientificotècniques Singurales però ja hi ha altres vint-i-quatre estructures en portes de ser reconegudes com a tals. Entre elles es troben projectes com el Gran Telescopi de Canàries (GRANTECAN) o la Xarxa Espanyola de Supercomputació.

Les Instal·lacions Cientificotècniques Singulars es complementen amb la xarxa de 35 infraestructures europees aprovades el 2006 en el Fòrum Europeu d’Infraestructures de Recerca. Dins de el “full de ruta” d’aquest Fòrum per a la designació de noves infraestructures europees, Espanya ha presentat la seva candidatura per albergar la Font de Neutrons per Espalació, el Telescopi Òptic Extremadament Gran o E-ELT, la instal·lació de supercomputació PRAC i una nova instal·lació en energies renovables.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació