Enric I. Canela

El president del govern espanyol ha reconegut que el pas de la Secretaria d’Estat d’Universitats del Ministeri de Ciència i Innovació al Ministeri d’Educació es pot considerar una rectificació del model que va plantejar fa un any. Segons el president espanyol el Procés de Bolonya exigeix explicació i diàleg en els àmbits universitaris. Això ho ha dit per explicar que l’elecció del president de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) Ángel Gabilondo, com a titular d’Educació és la millor per gestionar aquest procés. Ha dit que algú que ha tingut aquestes responsabilitats en matèria universitària respon al un perfil ideal.

Gabilondo ha fet durant aquest mesos una clara defensa del Procés de Bolonya sense defugir en cap moment la critica a allò que estava mal fet. El problema del Ministeri de Ciència i Innovació és que no s’ha fet una explicació del Procés ni s’ha sortit al pas fins que les coses estaven ben embolicades. Quedi clar que, al meu parer, la culpa, i dic la culpa amb totes les lletres, prové del ministeri anterior, el de l’època de la ministra Cabrera, que amb la millor de les voluntats, va llençar el tema sense cap mena de programació de com s’havia de gestionar. Garmendia es va trobar amb un problema sobre la taula que no va gestionar. Diuen que sense política comunicativa: cert. Els rectors amb prudència, prudència vaticana, no s’han estat de criticar el comportament de la ministra.

Ha Gabilondo no li agradava la segregació de les universitats de l’educació. Probablement és l’únic punt en el que discrepo de Gabilondo, que el considero excel·lent, una bona tria. La recerca ha d’estar lligada a la universitat i ara això no queda gens clar. Demà ho veurem. Recordem el desastre que va generar el govern Aznar quan va passar la recerca a Ciència i Tecnologia, època Piqué, les universitats ens pujàvem per les parets. La inquietud sobre la separació d’universitats i recerca ja l’han manifestat els rectors catalans, però si la recerca universitària passa al ministeri de Gabilondo, que farà Garmendia? Gestionar el CSIC.

Què hereta Gabilono? A banda d’un clima poc tranquil, s’ha mostrat dur contra les mobilitzacions dels estudiants, es troba l’esborrany de l’Estatut del Personal Docent i Investigador i l’Estatut de l’Estudiant Universitari. També la comissió de finançament, una papereta. Gabilondo sempre ha defensat que la universitat necessita diners per tirar endavant el Procés de Bolonya. Es trobarà amb el problema en plena crisi econòmica.

La clau és saber si continuarà Màrius Rubiralta coma secretari d’Estat d’Universitats. Si no continua serà l’anunci de canvis profunds.

4 respostes a “La tria d’Àngel Gabilondo”

 1. […] Educativa La ministra de Cultura, una amenaça per a Catalunya i per a les TIC 7 Abril 2009La tria d’Àngel Gabilondo 7 Abril 2009Segueix sense quedar-me clar 7 Abril […]

 2. […] Educativa La ministra de Cultura, una amenaça per a Catalunya i per a les TIC 7 Abril 2009La tria d’Àngel Gabilondo 7 Abril 2009Segueix sense quedar-me clar 7 Abril […]

 3. a 08 abr. 2009 a les 1:36 aleatorio

  Gabilondo se ha mostrado tan, tan duro contra los movilizaciones estudiantiles que he permitido que durante meses hubiera un grupo acampado dentro una facultad en la UAM.

  En las segundas elecciones a rector que se presentaba Gabilondo en la UAM se enfrentó contra un iluminado, que todo el mundo sabe que es conflictivo, y que improvisó su candidatura sobre la marcha. Y casi pierde.

 4. a 08 abr. 2009 a les 8:48 enriccanela

  Aleatorio,
  No ho sabia. Jo el conec i és un home molt intel·ligent i agradable. Conciliador. Espero que se’n surti.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació