- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Oli per a la nostra salut

Enric I. Canela

Els que fa temps que llegiu algunes de les coses que escric ja sabeu que m’interessen molt les propietats d’alguns aliments. Entre ells destaca l’oli d’oliva. L’oli d’oliva és característic de la dieta mediterrània i a ell s’associen, en gran part, les seves virtuts.

Avui comentaré uns resultats francament interessants.

L’aterosclerosi té molt a veure amb una sèrie de molècules altament reactives que de forma natural i a causa de les agressions externes es produeixen al nostre organisme, són les espècies d’oxigen reactiu (ROS). Vulgarment les incloem amb la denominació genèrica de radicals. Veureu molts anuncies dedicats a evitar l’envelliment que ens en parlen.

Bé doncs, l’oli d’oliva protegeix les nostres cèl·lules de l’atac d’aquestes espècies reactives. El que m’ha resultat més interessant és que s’ha demostrat que la substància més activa contra aquest atac és un el 3,4-dihydroxyphenylethanol-elenolic acid dialdehyde que s’abreuja com 3,4-DHPEA-EDA [2].

Bé, això podria no ser gens útil sinó fos perquè sabem quins són els olis que més quantitat tenen d’aquesta substància [3]. Pel que sembla, els ‘olis verges extra obtinguts d’olives tipus Picual són molt més rics en aquests compostos fenòlics protectors del nostre organisme. En segon lloc, però a distància trobaríem l’Arbequina. Les dades que disposo no són exhaustives, m’ho miraré més a fons.