Enric I. Canela

Avui hem tingut la satisfacció a la Junta de Facultat de Biologia de la UB d’aprovar els plans d’estudi dels graus de:

 • Biologia
 • Bioquímica
 • Biotecnologia.
 • Ciències biomèdiques
 • Ciències Ambientals.

Amb això s’acaba una fase i l’any vinent es començaran a impartir aquests nous graus. Queda pendent la verificació del Consell d’Universitats del grau de Ciències biomèdiques, però amb l’informe favorables de l’ANECA serà un tràmit.

12 respostes a “Nous graus a la Facultat de Biologia de la UB”

 1. a 20 abr. 2009 a les 8:47 bioleg

  Molt bé, s’ha deixat el petit detall d’explicar:

  Que la junta s’ha realitzat al rectorat de la UB (no a la facultat), a primera hora del matí suposo que per fomentar la participació.

  Que no s’ha deixat entrar als membres electes dels estudiants, evidentment els amics del degà (seguretat) han tingut via lliure.

  i que la junta ha durat 10 minuts, tampoc és d’extrenyar tinguent en compte que el professorat feia mig hora que estava tancat dins la sala.

  Però res detalls sense importància evidentment.

  És peculiar aquesta democràcia “de puret i cafè”.

 2. a 20 abr. 2009 a les 9:00 enriccanela

  Bioleg,
  S’ha celebrat a l’Edifici Històric per prevenir invasions “democràtiques” a 2/4 d 10 de la “matinada”. Si s’han convocat a tots els membres de la Junta, estudiants també, és clar.
  La Junta no ha durat 10 minuts, ha durat 35 perquè tot ja estava més que vist fa messos, des que el grup d’estudiants “demòcrates” al juliol va impedir per la força celebrar una Junta.
  A banda, el grup de 10 estudiants amb megàfon ha arribat tard. 2/4 de 10 era massa d’hora.
  El professorat ha tingut una reunio prèvia, a les 9.
  No cal mentir. Les coses han estat així.

 3. a 20 abr. 2009 a les 9:37 bioleg

  Enric, no em siguis demagog.
  El lloc es va comunicar als estudiants el divendres a la tarda quan en principi una junta extraodinària ha de ser convocada una setmana abans.
  Si un 89% de l’estudiantat us va votar en contra dels graus no és pas el meu problema.

  El juliol passat sinó recordo malament els defensors de la demcràcia vau convocar la junta en plens exàmens i per encara més casualitat el dia que n’hi havia un de 1r, un de 2n i un de 3r per això de fomentar la particìpació.

  I sí Enric, no menteixis, els amics del degà no han deixat entrar a cap estudiant a la junta (elegits democràticament).

 4. a 20 abr. 2009 a les 9:55 bioleg2

  Malgrat veure’m-ho a venir des de fa mesos, em sorprèn veure que hi hagi gent tant contenta d’aprovar un nou pla d’estudis per a la facultat de biologia, a quilòmetres d’aquesta facultat, en un edifici amb tanta seguretat, i sense tenir en compte la veu del 87% dels estudiants de Biologia i Ciències Ambientals, que van respondre contundent amb un SÍ a aturar la implementació que avui s’ha aprovat… curiosa percepció de la democràcia… i curiós és que precisament a ells, no els faci cap mal tornar 30 anys enrere… I a sobre es criminalitza a aquells que defensen la veu de, com era allò… una minoria del 90%? Si això fos un article de l’Iu Forn diria, en 2 paraules: In-creïble!

 5. a 20 abr. 2009 a les 9:58 enriccanela

  Bioleg,
  No soc mai demagog, dic el que penso, arreu.
  La veritat és que no sé quan es va convocar, però les juntes extraordinàries es poden convocar amb 24 hores d’antelació.
  Qui decideix és la Junta i no les assemblees, la norma és la norma. Quan es canviï, serà diferent.
  Jo no vaig convocar cap Junta.
  Jo no estava de porter, però els membres acreditats podien entrar. No menteixo.

 6. a 20 abr. 2009 a les 10:01 enriccanela

  Bioleg2
  Naturalment que estem contents i feliços, sembla que hem acabat amb aquesta llauna.
  Tampoc he vist estudiants desesperats plorant, de fet dels estudiants que poden triar continuar amb el pla antic, em sembla que només 20 ho han fet. Per què serà?

 7. a 20 abr. 2009 a les 10:05 bioleg2

  és molt típic això de fer anar les xifres com més convenen… per què serà que només 20 han triat seguir amb el pla antic, mentre eren uns 700 que votaven DEMOCRÀTICAMENT paralitzar aquesta aplicació; això aquí, a Cuba i a Pequín, se’n diu posar facilitats als que volen seguir amb el pla antic! És clar que sí… Visca el caciquisme!! No siguem demagogs, sisplau…

 8. a 20 abr. 2009 a les 10:13 enriccanela

  Bioleg2
  No sé si és típic. És la xifra que ha donat el vicedegà quan li han preguntat.
  Jo no soc demagog, la demagògia és una altra cosa.
  Diu el DIEC:
  Demagògia: Política fonamentada en la utilització de mètodes emotius i irracionals per estimular els sentiments dels governats perquè acceptin promeses i programes d’acció impracticables.
  Fet aquest aclariment, està bé donar facilitats per fer millor les coses, no? Tothom beneficiat.

 9. a 20 abr. 2009 a les 10:39 bioleg

  sento ser reiteratiu i pesat però me vist empès a escriure un comentari més.

  primer: dir que els estudiants estan a favor dels graus perquè no n’ha vist cap de ploran això jo en dic si més no fer un xic de demagògia però aquí no vull pas entrar-hi jo.

  És cert que per desgràcia en la nostra facultat tenim un cert caciquisme que no aporta res de bo i que en el cas dels graus s’ha vist clarament.
  Membres de l’assemblea d’estudiants que són assenyalats a classe, becaris que et diuen que no firmaran algun manifest perquè ls hi retirarien la beca o la col·laboració, gent de departaments que et comenta que hi ha qui remena execivament les cireres, gent que l’aturen pels passadissos per retreure-li no sé quin acte o acció de l’assemblea, professors que a la seva classe van demanar o “recomanar” el vot per algun candidat a rector o per alguna opció del referèndum el mateix dia de la votació…
  Casos més patètics com convocar una xerrada “`tècnica ” sobre els graus, retransmetre-la en directe a totes les classes, no deixar fer cap pregunta fins al final i aleshores tallar la comunicació amb totes les aules.

  tampoc oblidar l’esperpèntica actuació del degà entrant al principi d’un debat i avisant que tot el que digues la gent de l’assemblea era mentida i que no ens els creiessim,

  O la ja històrica frase dl dr. Llorente dient que no podia obligar però recomanava, molt, però molt que la gent es canvés a grau, perquè d’altre forma ell no podria assegurar res (amb aquesta frase creu que els estudiants vam poder escollir lliurement el nostre futur?)

  No vull que això s’ho prengui com a res cap a vostè de fet ni el conec suposo, però és senzillament per deixar constància que això passa i jo personalment n’anomeno violència.

 10. a 21 abr. 2009 a les 8:11 enriccanela

  bioleg,
  Intentaré ser tan clar i donar arguments amb la seriositat que ho fas tu.
  Deixaré el tema de la demagògia i dels estudiants. Jo crec que la majoria passen totalment, els és absolutament igual perquè no els afecta. Em meu pensament és que bé, sempre està bé aturar-se i discutir, especialment quan no els ve ni els va.
  El tema del caciquisme. Jo no el percebo. Jo he passat la meva vida a la Facultat de Química, només fa cinc anys, des què vam unificar el departament en espais únics que estic a Biologia. La veritat és que he vist una diferència notable. La participació i organització dels estudiants és molt més gran allà. L’organització de Biologia, pel que fa als estudiants, la veig molt més caòtica. Participen molt menys. No veig caciquisme per enlloc. Jo no veig cap supeditació a un cacic, suposo que deus voler dir algun professor més antic, poderós, etc. Veig més aviat un comportament bastant anàrquic.
  Jo fa mots anys que dono classe i soc professor i no he vist res d’això d’assenyalar estudiants, de retirar beques. No dic que no existeixi, però jo no conec cap cas. Tampoc tota la resta. Estic radicalment amb contra que a algú se’l coaccioni, sigui quin sigui el bàndol, per defensar les seves idees. Respecto que hi hagi estudiants contraris, no ho entenc però ho respecto sempre que no violentin res. Igualment per l’altra banda. Tampoc he fet mai això de recomanar res a classe, ni quan jo he estat candidat.
  Això de la xerrada tècnica ho ignoro. Tampoc conec el que dius del degà (aquest o l’anterior?).
  Respecte al que dius que va dir el vicedegà Llorente. Té raó. Les instruccions de la UB eren extingir sense docència i crec que ell s’ha preocupat que les coses fossin fàcils per als que no canviïn. Els problema és que no hi ha espai per duplicitats.
  Sincerament, no em molesta gens el debat, al contrari, aprenc coses perquè si dius el que dius és perquè ho penses i hi ha coses que jo desconec. No em prenc res personalment perquè tinc la consciència ben tranquil•la respecte a la meva posició davant el conflicte i el diàleg. No defujo mai un debat mentre ens respectem.
  Crec que va haver una deixadesa per part dels estudiants quan es van fer dues (potser tres) Juntes de Facultat per decidir el futur de les llicenciatures de Biologia i Bioquímica. Nosaltres teníem ben clar que no hi havia opció. La cosa era si es feia un, dos, tres o quatre graus. El debat de com enfocar-ho va ser obert i sense participació d’estudiants. Després a la fase següents, en els graus que jo vaig participar van venir estudiants. Quan la cosa estava fet, aleshores apareixen els moviments.
  En el nostre àmbit ja tenim la UAB i la UPF fent els nous graus. Quin sentit tenia esperar per a una cosa irreversible? És el que es planteja tothom. Altra cosa és lluitar per beques i millors condicions, en això també hi soc i he lluitat bastant.
  També sé que discutir sobre ideologia no té cap sentit, no resoldrem el model econòmic europeu a la Facultat. Part d’aquesta lluita (ho conec bastant bé) té a veure amb coses que poc es relacionen amb els plans d’estudi. I si em preguntes si estic d’acord amb el que va fer el govern espanyol amb aquesta reforma, la resposta és no, però com he dit altres cops, jo era allà, quan es va treure el decret i en aquella reunió l’única veu catalana en contra va ser la meva, i hi eren el representant del govern català i tots els rectors. Ara bé un cop aprovat el decret i implantat els graus, l’únic que quedava era lluitar per les beques.
  Crec que la vostra lluita va equivocar els objectius, segurament si haguéssiu parlat amb gent qualificada i informada, on, sense pedanteria, m’incloc, haguéssim anat millor.

 11. a 21 abr. 2009 a les 10:06 Pedro

  Biòleg,
  Vull confirmar-li que en cap cas s’ha impedit l’accés a cap membre de la Junta de Facultat de biologia, ja siguin professors, estudiants o PAS. El que s’ha fet i es continuarà fent es controlar de forma responsable l’accés per tal de garantir el desenvolupament dels actes previstos i l’assistència dels membres que ho son dels diferents òrgans. Per últim i pel que fa a les llistes d’assistents hem disposat de la llista legal de membres, ni com a llicencia literària es de rebut per als professionals que donen suport tècnic a la UB la referència a llistes d’amics. Simplement no es cert.

 12. a 21 abr. 2009 a les 8:35 enriccanela

  Pedro,
  És clar. Segur que no van entrar perquè no els va donar la gana.
  El degà va negociar amb ells uns dies abans i segons ens ha comentat no han actuat bé.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació