Enric I. Canela

Manuel Núñez Encabo, catedràtic de Dret de la Universitat Complutense de Madrid i coautor de la Magna Carta de les Universitats Europees al costat dels rectors de Bolonya, Lovaina, Sorbona, Utrecht i Barcelona escriu a El País sobre els orígens de la Declaració de Bolonya. Recordo perfectament els moments a que fa referència l’autor ja que el Prof Bricall, aleshores rector de la UB; va participar activament en l’elaboració de la Magna Carta. És interessant l’escrit per a tots aquelles que veuen sobrevolar la banca sobre la universitat. Aquest és l’escrit:

Encara que comparteixo part de les afirmacions publicades pel professor i amic Ignacio Sotelo sobre el Procés de Bolonya, he de matisar de cara a la veracitat de la informació que la seva iniciativa va ser des de les universitats i no des dels governs. Va ser precisament a Bolonya on, amb motiu de la commemoració de la creació de la universitat més antiga d’Europa, tots els rectors de les universitats europees, més de 500, van signar el 1988 el text de la Magna Carta de les Universitats Europees, del qual vaig ser coautor com a president de la Subcomissió d’Universitats del Consell d’Europa.

Partint de la iniciativa i els continguts de la Magna Carta, els ministres d’Educació europeus van posar en marxa i van signar el 1999 la Declaració de Bolonya per desenvolupar els principis enunciats en la Magna Carta, com així es reconeix explícitament en el preàmbul i en els acords finals de la declaració ministerial.

Quan a Espanya el Procés de Bolonya es troba embolicat en polèmiques poc clarificadores, convindria no desconèixer els orígens universitaris de Bolonya per poder comprovar si la seva aplicació des de decisions polítiques es correspon o no amb la legitimitat d’origen i els principis universitaris de la Magna Carta, document fonamental, avui injustament marginat i oblidat.

2 respostes a “Els orígens del Pla de Bolonya”

 1. a 05 maig 2009 a les 11:55 adsf

  jejeje, que bonic.

  I tots els lobbies europeus dels diferents sectors de serveis com l’educació no tenen res a veure en cap les acords, no?

  en fi… va essent hora que aquesta gent que aneu amb tant bona fe per la vida i tanta inocència comenceu a tocar de peus a terra i sortiu una mica de l’acadèmia per trobar-vos amb la realitat de la política universitària, al servei dels interessos econòmics.

  salut!

 2. a 06 maig 2009 a les 7:08 enriccanela

  Adsf,
  Si. És veritat. Tenim les multinacionals infiltrades als departaments. Els plans d’estudi les hem fet pensant amb l’euribor.
  Jo mateix a Bioquímica de la Nutrició, l’assignatura que ara imparteixo, no faig altra cosa que parlar dels acords de lliure comerç.
  Tot el pla d’estudis del nou grau de Bioquímica està contaminat pel lobbies.
  Que ximples que som!

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació