Enric I. Canela

He llegit Bolonia, bajo el yugo del mercado, un article que tracta sobre l’informe En torno al proceso de Bolonia. Un Estudio de la Fundación 1º de Mayo sobre el Plan Bolonia.

La veritat és que l’he començat a llegir pensant, un de tants, però he acabat considerant que és dels pocs documents que ataca el procés de Bolonya. Recomano la lectura, tant als partidaris com als contraris perquè tothom té una part de raó, el Pla l’hem de seguir, però hem de fer-ho millor.

Amb arguments contundents i seriosos. Coincideixo amb una bona part amb les conclusions. Sense determinades mesures, Bolonya serà una entelèquia. Les posarà algú?

6 respostes a “Bonlonya: una entelèquia?”

 1. a 12 maig 2009 a les 9:32 David de las heras

  Mira Enric,
  Intento analitzar l’educació des de la neutralitat malgrat em costi molt. Jo no crec que s’hagi de millorar bolonia, el que s’ha d’aconseguir és ja un pla per tot el sistema educatiu, on la major part dels sectors implicats estiguin d’acord.

  El gran problema d’ara és la politització. Vaig estar xerrant, amb gent que anava a MAdrid a parlar de Bolonia, i en van comentar que l’estat anava molt amb els paper mullats. La udg, ja ha dit que aplicarà bolonia més endavant.

  I a l’escola pública malgrat la meva centralitat que em caracteritza, crec que m’estic radicalitzant, s’està atacant molt a l’escola pública, i està desprestigiant molt als mestres amb les mesures que es volen començar aplicar. La més important per mi és el tema de les hores extres. Estem en crisis!?? afavorim l’ocupació si us plau….

  També he de dir, que ideologicament estic en crisis he trobat molt moderat les tesis de Cdc, una Erc que ha mirat més els mitjans de premsa que la ideologia, un PSC que vol penjar-se la medalla que ha aconseguit el consens, i una iniciativa coherent amb els seus ideals però irespectuosa amb alguns elements del sistema educati. I un pp i grupp mig que en prou feines s’ha fet cas. Estic per desfer-me de tot el que es fa en política. Em sento excluent d’ella.

  No sé com acabarà tot això però la meva moral és molt i molt baixa.

 2. a 12 maig 2009 a les 7:31 enriccanela

  David,
  Està bé, l’educació, tot i que no és neutra, res o és, s’ha d’analitzar des de la màxima neutralitat possible.
  Tot el sistema educatiu s’ha de millorar, cert, però aconseguir que tothom hi estigui d’acord és absolutament impossible. La politització no és el problema d’ara, ho va ser ja quan es va posar en funcionament la LOGSE, una llei feta per democratitzar l’accés a l’educació, però el que es va fer, perquè es va fer malament, va ser democratitzar la ignorància. És va facilitar l’accés a tothom però és va reduir dràsticament el nivell i es van carregar la cultura de l’esforç. Els resultats ja els tenim aquí, molt polítics van estudiar amb aquest sistema i ja es veu el que donen de si.
  La UdG ha dit que aplicarà Bolonya més endavant, bé, ells hauran analitzat bé les seves circumstàncies. La UB canviarà pràcticament totes les carreres. Si s’ha de canviar, quan més curt sigui el procés millor. No variarà res, tot dat i beneït. L’Estat amb els papers mullats? No. Ja hi ha poc que parlar, tot està fet. Només hi ha dos temes que el govern espanyol ha de resoldre beques i, en part, finançament. Ho tenen clar però no tenen diners.
  Jo no crec que s’ataqui als mestres. No en tenen cap culpa. El que tu demanes vol dir diners, res a veure amb el model educatiu i ara per ara la Generalitat està sense diners i cada dia estarà pitjor. No poden fer res. Encara que volguessin no podrien.
  Si jutges la política pel teu àmbit, deixa-la. Jo si m’hagués de regir pel que s’ha fet en política universitària a Catalunya, fa tems que hauria oblidat la política. En totes les coses es funciona igual. El problema de l’educació és que hi ha molta gent a la política que diu que hi entén. Si s’estigués discutint la normativa de patents s’ho mirarien 4.
  La LEC acabarà bé, si per bé s’entén que s’aprovarà el que ha dit la ponència.
  No et desanimis.

 3. a 12 maig 2009 a les 8:55 Miquel Duran

  Enric,
  la UdG no ha dit que aplicarà Bolonya més endavant. Ja en fa dos graus, i el curs vinent té previst els que té planificats i demanats d’acreditar. Només en els graus de la Facultat d’Econòmiques hi ha una petita incertesa que es resoldrà en els propers dies.

 4. a 12 maig 2009 a les 10:34 enriccanela

  Miquel,
  Ja m’estranyava. No estava al cas. A Catalunya tots, amb alguens excepcionc (Economiques i algun altre nosaltres) van endavant, tret de la UPC per l’embolics de les enginyeries.
  A veure si acabem d’una vegada.

 5. a 13 maig 2009 a les 6:25 Ramon (Girona)

  La Facultat d’Econòmiques de la UdG, a traves de la seva Junta de Facultat, i per pràctica unanimitat, va acordar posposar l’aplicació dels nous graus fins el curs 2010-11.

 6. a 13 maig 2009 a les 6:54 enriccanela

  Ramon,
  A la UB va ser la de Filosofia. Sempre hi ha petits accidents. El que no sé és que hi guanyen.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació