Va de genis


Enric I. Canela

César Nombela, catedràtic de la Universitat Complutense, escrivia a l’ABC El transvasament de la Universitat. Reprodueixo l’article perquè m’agrada i és curt.

Només un any ha durat la integració de la política universitària en el departament de Ciència i Innovació. Un nou transvasament de responsabilitats administratives entre ministeris, pot agreujar l’estancament de l’adaptació a l’espai europeu, amb l’ANECA desbordada de plans per homologar i sense que s’hagi promogut ni una sola de les convocatòries que conformen l’estratègia Universitat 2015. Hi ha molts models vàlids per organitzar la gestió pública de l’ensenyament superior, l’important és l’encert en les polítiques, no el que els despatxos de les subdireccions siguin contigus. Altres països no s’aturen en la permanent recerca de qualitat universitària, l’èxit depèn d’una eficaç avaluació. Al Regne Unit, per exemple, independentment de com s’organitza l’Administració, s’avalua sistemàticament des de fa anys a totes les universitats, la qual cosa es tradueix en un major suport financer per a les institucions més destacades. L’avaluació del 2008 mostra diferències significatives amb la de 2001, l’esforç especial d’algunes universitats suposar millorar notablement la seva posició en el rànquing, prova de l’estímul que suposen aquestes exigències.

Aquí, amb tant teixir i desteixir organitzatiu es dilapidar energies. Al (recreat) Ministeri d’Educació les noves autoritats – en bona mesura les mateixes de fa pocs dies – s’han posar fil a l’agulla immediatament, apressa la constatada brevetat de terminis que han tingut els responsables anteriors. Perquè els grans problemes segueixen vigents: l’organització actual de la Universitat espanyola no és vàlida per articular la rendició de comptes i l’estímul a la millora, la mobilitat del professorat és gairebé nul la i la investigació no pesa el que hauria en el govern universitari.

Completament d’acord. Gabilondo és un home de vàlua reconeguda i al que respecto en el que val, perfecte. Per què s’havia de desmuntar tot i tornar a començar? Només la genialitat del president del govern espanyol ho pot explicar. Si algú dubte només cal que repassi vídeos i resultats de “Debat de la Nació (la seva)”.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació