Les beques catalanes


Enric I. Canela

Abans escrivia Beques espanyoles, ara parlo de les beques catalanes. La comissionada per Universitats i Recerca n’ha parlat.

Els estudiants catalans que vulguin viatjar per Europa per fer estades de fins a sis mesos en universitats de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) compten a partir del curs 2009-10 amb noves ajudes de la Generalitat. El govern donarà 200 euros mensuals a cada estudiant i ofereix, a més, la possibilitat d’obtenir un sou de fins a 700 euros mensuals.

Aquests diners ja es donaven, el que passa és que com que van fer curt i un 43% dels estudiants que els van demanar els 200 euros mensuals per estudiar fora no van rebre res.

Si demanen els 700 euros, els estudiants els hauran de retornar al cap de dos anys, sense interessos, i fraccionada mensualment al llarg de quatre anys. A més, rebre aquests diners no impedeix als alumnes catalans optar a les ajudes estatals i europees, també disponibles per als que vulguin creuar la frontera estatal i estudiar a l’estranger.

Està bé, millora la situació que era injusta.

També la comissionada ha parlat de les beques espanyoles. Ha dit que el Tribunal Constitucional ja ha reiterat en diverses ocasions que s’hauria de fer efectiu el traspàs del poder d’administrar les beques a les comunitats autònomes. Es poden posar tranquils, no les traspassaran. L’Estat espanyol no té per costum complir la llei. Les coses són fàcil d’entendre, els estudiants catalans, el 17% dels de l’Estat, només reben el 8% de les beques. Si les traspassen es redueix una mica l’espoli i això és dolent per a l’Estat.

De beques catalanes, per fer les coses més justes, res de res. Com que Catalunya està a la ruïna…

2 respostes a “Les beques catalanes”

 1. a 22 maig 2009 a les 8:42 Jordi Domènech i Lizcano

  Benvolgut Enric,
  de fet, si agafes les dades de quantitat de beques i de l’import d’aquestes beques en relació amb el nivell de vida de Catalunya, els i les estudiants catalanes rebem un 86% de les beques (on 100% és la mitjana espanyola).

  Tal com està muntat el sistema de llindars, la quantitat de les beques (i el fet que no sigui diferencial) i que només miren la renda… són una bona mostra de la manera de fer d’Espanya. Però bé, com a mínim és un altre argument per la independència…

 2. a 25 maig 2009 a les 12:19 enriccanela

  Jordi,
  Tota la raó. L’únic cami que tenim per tenir el que ens toca, el que és just, és marxar d’una vegada de l’Estat espanyol. Una sangonera.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació