Enric I. Canela

Ahir escrivia Beques salari compensatòries: insuficient. Avui haig de dubtar en part. Tenim la nota del Consell de Ministres d’avui, la veritat és que el tema de les beques universitàries està mal explicat. Mescla unes coses amb les altres i et quedes a mitges.

Per una banda diu:

La quantia de la beca salari es fixa en 2.800 euros per al curs 2009-2010. Tots els estudiants que compleixin els requisits l’obtindran, independentment del nombre de sol·licitants. No he sabut trobar quin serà el llindar de renda per obtenir-la.

Per l’altra:

Per a un estudiant que canvia de domicili i Comunitat Autònoma per a realitzar els seus estudis (beca de mobilitat amb residència) la quantia de l’ajut és de 3.303 euros i tenen dret a ella tots aquells que tinguin una renda màxima de 36.421 per a una família de quatre membres . Si la seva renda fos inferior a 13.577 euros, l’ajuda pujaria a 5.828 euros, a més de la matrícula.

Si els estudiants universitaris que no assoleixin la renda familiar de 13.557 euros, encara que no canviïn de comunitat autònoma, rebran la beca de 5.828 euros, les coses estaran bé, sinó no. Cal dir que el llindar és massa baix però entenc que les dificultats per augmentar el pressupost deuen ser grans. Crec que cal felicitar a Màrius Rubiralta per haver aconseguit mantenir algunes de les seves idees tot i que sense suficients diners, però ha obert el camí per racionalitzar les beques universitàries.

Per altra cantó l’equitat segueix sent una qüestió allunyada de la mentalitat espanyola. No importa el cost d ela vida. El Govern veu bé les ajudes que s’han anunciat, però critica que els requisits siguin els mateixos a tot l’estat espanyol, és a dir, que no es tingui en compte que viure en llocs com Catalunya surt més car. Una vegada més ens tocarà pagar més i rebre menys.

2 respostes a “Les beques universitàries: una mica més clar”

 1. a 01 juny 2009 a les 5:26 alumne

  Ja ha sortit el RD de les Beques Salari:

  http://www.boe.es/boe/dias/2009/05/30/pdfs/BOE-A-2009-8958.pdf

  Si no m’equivoco, les Beques Salari són els antics Ajuts Compensatoris canviats de nom, i amb petites actualitzacions de quantia i de llindars de renda familiar (per sobre significativament de l’IPC escaient).

  Pel que fa a la resta de beques, tampoc hi trobo canvis substancials, que no vol dir que no els hi hagi.

  La meva sensació és que l’anunci de la setmana passada era una part de la propaganda electoral, molt més que cap tipus d’avenç real.

 2. a 01 juny 2009 a les 6:24 enriccanela

  Alumne,
  M’ho miraré a veure què. Moltes gràcies per la informació.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació