Us animo a votar


Enric I. Canela

Fem sentir la nostra veu

Article que vaig publicar al diari AVUI, pàgina 7. Dimarts, 26 de maig del 2009

Aquests dies discutia amb uns amics si calia o no anar a votar el 7 de juny. La majoria em deia que no pensaven anar-hi, màxim votar-hi en blanc. Comentari: no serveix per a res; acompanyat d’una crítica als polítics. A banda d’altres aspectes, la percepció general sobre la importància de la representació a la UE és baixa. Governs i partits només en parlen en períodes electorals. I a sobre els partits han convertit les eleccions en unes primàries de les nacionals o de les espanyoles. La meva reacció va ser intentar fer-los veure que estan equivocats. Això si, partint del fet que a Catalunya patim una greu anomalia democràtica, votem en una circumscripció electoral única, espanyola, que no ens correspon. Això fa que els partits nacionals hagin de fer coalicions amb partits d’altres llocs de l’Estat espanyol per garantir que tindran un nombre de vots suficient per treure-hi representació. Catalunya, com a país, no estarà representada, però si els que volem una Catalunya independent votem a alguna de les coalicions en la que estan representats els partits nacionals, tindrem una veu catalana que mai no ens la donaran els partits espanyols. Si hi votem massivament l’oportunitat serà més gran. Per això hem d’anar a votar els que aspirem que Catalunya es converteixi, com més aviat millor, en un estat independent membre de la UE. I ho hem de fer tots perquè hem de demostrar la nostra vocació europeista. Ho hem de fer perquè a Europa s’hi juguen moltes coses que ens afecten directament. Cal recordar que moltes de les lleis que tenim vénen determinades per directives europees que obliguen els Estats membres i que és allà on es juga una part del nostre futur. Encara que ens ho posin ben difícil, hem de votar en clau catalana perquè ningú més que els catalans que ho volen ser pensarà en Catalunya com el seu país sense estar supeditats a direccions allunyades dels nostres interessos. Hem de votar amb la ferma esperança que a les properes eleccions europees Catalunya serà un Estat i votarem els nostres representants. Europa és el nostre espai natural i hi hem de fer sentir la nostra veu.

10 respostes a “Us animo a votar”

 1. a 01 juny 2009 a les 8:07 Meius

  Enric,

  Estic molt d’acord amb el que dius. Cal que la gent del nostre entorn s’animi a anar a votar. Em preocupa l’alt índex d’abstenció que diu que hi haurà. I els arguments que esgrimeixen són ben pobres, no t’ho sembla?

 2. a 01 juny 2009 a les 8:56 Ramon

  Aquest cop lamento discrepar profundament amb tu, benvolgut Enric. N’estic totalment convençut que amb l’actual classe política no anem enlloc, i que l’únic instrument de què disposem en aquestes pròximes eleccions europees és donar un toc d’atenció important en forma d’un molt alta taxa d’abstenció. Si votes a algun partit fas que segueixin convençuts que ho fan bé, i els vots a opcions minoritàries o en blanc no tenen cap efecte. He escrit un article al respecte: http://www.eldimoni.com/article.php?id_article=4882

  Una cordial salutació,
  Ramon

 3. a 01 juny 2009 a les 1:51 Josep-Empordà

  Oi que és bonic Tamariu?…

  Votar no és nomése un dret, és també un deure.

  Es pot renunciar a un dret…i no passa res. Un deure ja és tota un altre cosa. No votar és defraudar, en certa manera als teus conciutadans i als deures que com a essers socials tenim contrets amb ells.

 4. a 01 juny 2009 a les 2:53 Enric Giner i Borrull

  Enric,

  Per sort, o desgràcia no ho se pas, el vot no és obligatori, legalment obligatori. En la meva opinió és millor que no ho sigui d’obligatori.

  Jo crec que s’ha d’anar a votar, però això també només és una opinió.

  Ara, votar en blanc és afavorir “els grans” i perjudicar las llistes minoritàries.

  El vot en blanc no és neutre. Coses de la llei electoral espanyola.

  Algú pot pensar que votar en blanc és un acte de protesta. S’equivoca. Només votar nul és un acte actiu de protesta.

  http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/85852

 5. a 01 juny 2009 a les 5:54 XEP

  Convergència i Unió i els drets del poble palestí

  El 14 de Maig el candidat de Convergència i Unió a les eleccions europees, Ramon Tremosa, va assistir juntament amb altres destacats membres de la federació nacionalista a un sopar en què es commemorava la fundació de l’estat d’Israel. Segons el diari La Vanguardia, a aquest sopar hi van assistir diferents “simpatitzants amb la causa israeliana”. Partint de la base que en Ramon Tremosa és lliure d’assistir als actes que consideri, no podem evitar fer-vos una sèrie de preguntes:

  – Per què no ha assistit Ramon Tremosa a cap dels actes organitzats per la Comunitat Palestina de Catalunya o per les diferents associacions de solidaritat amb Palestina?

  – Per què no va assistir en Ramon Tremosa o cap membre de Convergència i Unió a la l’acte de presentació de l’Associació Catalana de Jueus i Palestins celebrada a l’Ateneu Barcelonès?

  – Ramon Tremosa recolza el dret a l’auto-determinació del poble palestí?

  – Fa seves les diferents resolucions de Nacions Unides que demanen el final de la ocupació militar israeliana i la creació d’un estat palestí?

  – La postura de Ramon Tremosa representa a la de Convergència i Unió?

  – Quina és la postura de Convergència i Unió respecte al dret a l’auto-determinació del poble palestí i les diferents resolucions de Nacions Unides que demanen la fi de l’ocupació militar israeliana i la creació d’un estat palestí?

  Si els dirigents de la federació nacionalista no són capaços de respondre a aquests interrogants després de la massacre de Gaza i de l’onada d’indignació que va recórrer la societat catalana, si no són capaços de dir, com està fent de forma reiterada Barack Obama, que les colònies israelianes a territori palestí són il·legals i que el poble palestí té el dret inalienable de dotar-se d’un estat sobirà, és que han perdut el contacte amb la realitat de la societat catalana i amb la realitat política internacional. Ha arribat l’hora de saber si Convergència i Unió respecte els drets humans i nacionals del poble palestí.

  Atentament,

  Xarxa d’Enllaç amb Palestina

  (www.palestina.cat/info@xarxapalestina.org)

 6. a 01 juny 2009 a les 6:10 enriccanela

  Meius,
  Els arguments per no votar són ximpleries. El que passa és que el tema europeu no està mai a l’agenda dels partits. A sobre les eleccions es presenten com a primàries.

 7. a 01 juny 2009 a les 6:13 enriccanela

  Ramon,
  Coincideio en la majoria dels punts que esmentes al teu article, però així i tot crec que cal votar. Cal evitar per totes el predomini dels partits que no tenen Catalunya com a referent. Per a mi aquest punt és prioritari.

 8. a 01 juny 2009 a les 6:14 enriccanela

  Josep-Empordà,
  Coincidim absolutament. Jo no he deixat mai de votar tot i que algun cop no m’han faltat ganes.

 9. a 01 juny 2009 a les 6:15 enriccanela

  Enric,
  El vot blanc només afavoreix als partits estatals. Això, evidentment, ho fa el tenir una circumscripció única espanyola.
  Crec que ho hem de fer en defensa de la Catalunya que volem.

 10. a 01 juny 2009 a les 6:20 enriccanela

  XEP,
  No entenc molt bé que dimonis té a veure que Ramon tremosa vagi a un sopar. Jo no estic dient que voteu al Tremosa. Simplement defenso un vot català, hi ha un altra opció.
  Dit això, personalment estic a favor del dret d’autodeterminació, estic a favor de les fornteres originals. Acostumo a tenir opinions personals sobre les coses. tampoc sé que pensa CDC. No he vist cap declaració al respecte, o no la recordo. Ara si que us puc remetre a Àngel Colom. Al web nouscatalans.cat podreu trobar alguna cosa al respecte.
  Cordialment

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació