Enric I. Canela

Sembla ja decidit que la Font Europea de Neutrons per Espalació (ESS) no se ubicarà a Bilbao, sinó a la ciutat sueca de Lund. Suècia va ser recolzada pels països escandinaus, Alemanya, França, Polònia, Dinamarca, Noruega, Estònia, Letònia, Itàlia i Suïssa i només Portugal va votar per Espanya. La raó que va inclinar a aquesta majoria del Consell cap a la candidatura de Lund és la credibilitat de Suècia en temes d’innovació, segons les fonts consultades. La inversió en R+D d’Espanya equival al 1,27% del PIB (1,65% a Euskadi), mentre que Suècia, amb un 3,64%, triplica aquest índex.

Sembla que ha pesat més aquest factor que les dues fortaleses que Garmendia va destacar fa sis mesos, al terme d’un altre Consell de Ministres de Competitivitat. La ministra va assenyalar que Espanya té el 2,5% de la producció científica mundial en neutrons i els escandinaus menys d’un 1%, i per altra banda, que Espanya està a l’euro, el que garanteix el compromís financer.

Segurament jo hagués fet el mateix. Malgrat que Cristina Garmendia pugui fer una excel·lent feina Espanya no inspira cap confiança en termes d’innovació. No és un país en el que els europeus confiïn gaire, aquesta és la realitat.

Una resposta a “Euskadi sense la Font Europea de Neutrons per Espalació”

  1. […] que s’havia de construir a Bilbao, al Parc Científic de la Universitat de Leoia. (Euskadi sense la Font Europea de Neutrons per Espalació, A Bilbao li queda la torna, Ara ja sabem quan val la torna, i Cristina Garmendia ho vol […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació