Enric I. Canela

La innovació diferenciarà als països guanyadors dels perdedors és el títol que ABC posa a una entrevista feta a Yukon Huang, membre del Future Trends Forum de la Fundació Bankinter, assessor sènior i ex Director del Programa per a Xina del Banc Mundial.

Quina creu que serà la durada i evolució de la crisi actual?
Hi ha dues claus temporals, la primera serà la finalització del declivi i la segona la represa del creixement. La raó per la que hi ha dos punts en comptes d’un és la peculiaritat d’aquesta recessió respecte a les anteriors, aquesta és model en «L» en comptes d’un model «V», la qual cosa significa que podria haver un estancament prolongat en comptes d’un rebot agut. La recuperació d’Espanya depèn principalment del calendari de reactivació de l’economia comunitària, que pot ser que es retardi respecte a l’economia nord-americana, ja que el programa de reactivació dels EUA és més potent que el iniciat en els països europeus. A Espanya, en particular pel seu dèficit fiscal, vindran temps durs per a la recuperació.
A Àsia, la Xina està recuperant més ràpid del que estava previst gràcies al seu efectiu programa d’estímul. Això pot conduir a una recuperació més ràpida regionals en l’Est d’Àsia. Tanmateix, per aconseguir un marcador positiu significatiu en els índexs de creixement globals, Estats Units ha de tornar a un camí de creixement estable del 2 al 3%. Això no passarà fins al proper any, fins i tot si el període de declivi finalitza abans.

Estem abans un futur incert, quin tipus de model econòmic sorgirà a partir de la crisi actual? Què sectors econòmics seran els que impulsin aquest model econòmic?
Encara que molts observadors busquen un nou model de creixement, aquest model serà similar a l’anterior. La diferència serà que, per norma general, els índexs de creixement seran inferiors ja que els països estaran pressionats per viure dins del seu entorn, començant pels EUA Europa i Àsia també experimentaran índexs de creixement una mica inferiors ja que els mercats globals s’hauran encongit. Els mateixos principis que van sostenir el creixement en el passat seguiran, a excepció de que el paper de la innovació mar encara més gran.

Quin serà el paper de la innovació en la superació d’aquesta crisi?
El creixement només dependrà de tres factors: l’augment de l’ús de la mà d’obra, l’augment del capital, i millora de la productivitat. Aquest últim factor, la productivitat, depèn de la innovació. Atès que la majoria dels països de l’OCDE estan experimentant reduccions en el creixement de la seva força de treball i donada la major disciplina financera del futur, la innovació diferenciarà a les nacions guanyadores de les perdedores.
A mesura que els països continuïn avançant en la cadena de valor, i els mercats de consum siguin cada vegada més sofisticats, les pressions per a desenvolupar productes diferenciadors, incloent estalvi de costos i personalització, impulsarà el mercat.

Les conclusions són clares per a nosaltres, seguint la política actual, la crisi va per llarg.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació