Enric I. Canela

Interessant article d’Imma Tubella, rectora de la UOC. Parla de l’ensenyament universitari en el temps en què la universitat ha perdut el monopoli del coneixement.

M’ha fet reflexionar. No estic tan segur que la universitat hagi perdut gaire. El que si ha perdut és el monopoli de la informació. Qualsevol pot adquirir la informació a la xarxa, però no és cert que el coneixement estigui a la xarxa. Informació i coneixement són dues coses diferents. En teoria, el bon professor té coneixement i sap discernir entre informacions, combinar informació i extreure coneixement. Això és el que pot transmetre als estudiants. Ara bé, potser no tots som bons professors. No sé, jo penso així.

8 respostes a “Informació no és coneixement”

 1. a 22 juny 2009 a les 10:18 Miquel Noguera

  “… el bon professor té coneixement i sap discernir entre informacions, combinar informació i extreure coneixement.”

  Simplement excel·lent!

 2. a 22 juny 2009 a les 10:33 enriccanela

  Gràcies Miquel.

 3. a 22 juny 2009 a les 11:22 Miquel Duran

  Potser els professors hem perdut el monopoli del coneixement, però per crear-ne de nou realment és difícil fer-ho fora de les universitats o centres de recerca. Una universitat és un lloc (real o virtual) on es crea, transmet, critica i desenvolupa coneixement. Hi ha estudiants perquè hi ha professors-investigadors, o hi ha professors-investigadors perquè hi ha estudiants?

  Crec francament que l’article de la Imma Turbella és massa dur, segurament volgudament provocador i amb una mica d’autobombo.

  Però serveix per fer reflexionar.

 4. a 23 juny 2009 a les 6:35 enriccanela

  Miquel,
  L’article de la Imma és dur però en el context que estem està molt bé. Obliga a parlar-ne.
  Si no hi ha l’aposta pel coneixement no en crearem. De totes formes, el meu comentari clarament defensa el paper del bon professor davant de la xarxa. Cal el bon professor, si, perquè altrament la xarxa l’anul·la.

 5. a 23 juny 2009 a les 2:11 jrosell

  He hagut d’escriure un post per poder respondre-ho com es mereix. Molt bon article.

 6. […] de la UOC. De fet he elaborat aquest escrit quan he vist que el comentari que anava escriure a aquest blog s’anava  fent llarg. La universidad ha perdido el monopolio del conocimiento. Imma […]

 7. a 23 juny 2009 a les 7:46 enriccanela

  No estàs equivocat, encertadíssim.

 8. […] de la UOC. De fet he elaborat aquest escrit quan he vist que el comentari que anava escriure a aquest blog s’anava  fent llarg. La universidad ha perdido el monopolio del conocimiento. Imma […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació