La recerca de pluja fina


Enric I. Canela

Com sabeu el professor Andreu Mas-Colell (veieu Editorial a Mas-Colell i Andreu Mas-Colell a l’European Research Council) s’estrenarà la setmana vinent en el seu nou càrrec com a secretari general del Consell Europeu de Recerca (European Research Council, ERC), un organisme que ha començat a treballar per aconseguir que Europa sigui un focus d’atracció per als millors i més innovadors investigadors del món.

L’AVUI publica una entrevista amb ell. Reprodueixo la darrera pregunta.

¿La ciència a Catalunya avança adequadament?

No faré judicis del moment concret. Sempre he estat un apassionat per la ciència a Catalunya, però em correspon parlar poc d’aquesta realitat concreta els pròxims anys. En tot cas, he de transmetre per Catalunya un missatge que transmetré arreu d’Europa: la recerca val la pena, els avenços econòmics i la configuració de les zones d’Europa que d’aquí 50 anys exerciran el lideratge es decidiran en bona part en funció de les zones més ben situades en això que denominem el triangle del coneixement. La situació de la ciència a Catalunya ha millorat durant els últims 10 anys, però tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat podem patir un efecte òptic. Si mirem cap enrere veiem que venim de molt a baix, per això sembla que hem millorat molt. En altres països europeus, el panorama històric és molt més pla. La veritat és que si ens comparem amb Europa, el nostre triangle del coneixement encara ha de millorar molt. Hem de persistir en els esforços.

Segurament si Mas-Colell hagués seguit les coses anirien molt millor a Catalunya. Ara tenim recerca de “pluja fina” una novetat de l’R+D+i en el panorama mundial. Està patentada pel tipartit.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació