Enric I. Canela

Llegia que l’empresa Oleoyl Estrone Developments (OED), ha presentat concurs voluntari de creditors al Jutjat Mercantil número 4 de Barcelona. Es tracta de la primera spin off biotecnològica de la UB, fundada el 2001 per Marià Alemany, catedràtic de Nutrició.

La companyia ha suspès pagaments amb un passiu de 750.000 euros després que el principal producte que desenvolupava, una hormona per combatre l’obesitat, no passés els darrers assajos clínics.

Alemany atribueix el fracàs de Oleoyl Estrone a la manca de suport per part dels seus socis nord-americans, el fons Paramount Capital Corporation, i a les “escasses facilitats de les administracions públiques espanyoles a les empreses dedicades exclusivament al desenvolupament de nous productes”.

El catedràtic afirma que les universitats espanyoles promouen la creació d’empreses especialitzades en la prestació de serveis, “no firmes centrades en l’R+D d’un producte i que poden estar anys sense generar ingressos”.
El catedràtic de la UB va descobrir l’hormona Oleoyl Estrone arran d’un contracte de Laboratoris Salvat. Segons Alemany, amb les dosis adequades l’hormona era capaç de fer que una persona aprimar entre quinze i vint quilos en un any sense fer dieta.

Alemany va crear la start-up i es va aliar al 2002 amb el fons nord-americà per crear Manhattan Pharmaceuticals. Inicialment, Oleoyl controlava el 20% de l’empresa, que cotitza al Nasdaq i va arribar a tenir una capitalització de cent milions d’euros.

Segons Alemany, Paramount s’ha embarcat en els darrers anys en la compra d’empreses i productes per diversificar la cartera de Manhattan i ha prioritzat aquestes operacions al desenvolupament de Oleoyl.

OED fou diluint progressivament la seva participació en la farmacèutica fins a controlar només el 3,5% de les accions, que cotitzen ara a tres centaus de dòlar. El catedràtic afirma que la manca d’interès dels socis nord-americans per l’hormona catalana és el motiu del fracàs dels assaigs clínics que han portat el concurs de creditors.

Oleoyl i Paramount Capital fundaren Manhattan Pharmaceuticals el 2002. Després de la seva creació, la companyia nord-americana es va integrar amb Atlantic, una altra participada de Paramount, a través d’una fusió inversa.

Dos anys després, va adquirir Tartan, que comptava amb un producte en desenvolupament per tractar la psoriasi. Segons Marià Alemany, Manhattan Pharmaceuticals desemborsar 50 milions de dòlars -35,4 milions d’euros – per comprar l’empresa, i el producte per a la psoriasi també va fracassar.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació