Enric I. Canela

Llegia una entrevista amb la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia. Parla de la situació de la ciència a l’Estat i de la futura Llei de la Ciència i la Tecnologia. Recullo una de les preguntes i la resposta de la ministra:

Quines mesures considera que són eficaces per convertir Espanya en un país competitiu en aquest àmbit i evitar la fuga de cervells?
Per tal que un país sigui competitiu en ciència, fonamentalment ha de treballar en tres eixos. Ha de tenir les infraestructures necessàries i s’ha fet un gran avenç. De fet, el pressupost del Ministeri el 2009 és de 500 milions d’euros per invertir en grans infraestructures científiques. Estem parlant d’un projecte ambiciós de 3.800 milions d’euros per a infraestructures fins l’any 2024 entre l’Administració central i les comunitats autònomes, de tal manera que Espanya ja pot donar garanties de que té una visió i un compromís de l’impuls a les infraestructures científiques. En segon lloc, l’activitat ha de comptar amb un pressupost estable i suficient. Aquí hem de recordar que els pressupostos s’han multiplicat per tres en els darrers anys i de tal manera que, per primera vegada en la nostra història Espanya ja està per sobre de la mitjana europea en inversió pública i el país se situa ja com la novena potència científica del món. A més, en els darrers 20 anys, mentre a la resta, la producció científica mundial s’ha multiplicat per dos, a Espanya ho ha fet per nou i això parla de la nostra progressió i capacitats. El tercer factor són les persones, que són la clau i l’única manera d’introduir el concepte d’innovació eficient és a través d’elles. Per tant, cal sempre que invertir en educació i en l’especialitat que té la recerca en les persones. Espanya ha fet en els últims anys un gran esforç en tenir més beques i programes, a estabilitzar les posicions dels investigadors (amb el Programa I3, d’acord amb les comunitats autònomes). Al 2009, pretenem incorporar, mitjançant un programa que hem llançat, 1.300 doctors i tecnòlegs a les empreses, que crec que és una de les accions més rendibles per a construir unes empreses més competitives. I, finalment, que és el gran repte i objectiu, desenvolupar la carrera investigadora que està contemplada en la nova llei de la ciència i la tecnologia.

Veurem si les bones paraules de la ministra es concreten. De totes formes si fins al 2024 s’han d’invertir 3.800 milions d’euros en grans infraestructures científiques, és a dir en 16 anys i d’aquests 500 corresponen al 2009, vol dir que els 15 anys restants es dedicarà una mitjana de 220 milions d’euros. Si no compta el 2009, tenim una mitjana de 253 milions d’euros. Són diners, però no és espectacular.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació