- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Unes engrunes de transgènics

Enric I. Canela

Al bloc Bio (Ciencia+Tecnología) [2] he pogut llegir Maíz transgénico supervitaminado [3]. Explica que investigadors de la UdL, del Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal, en col·laboració amb investigadors de la Wolfgang Goethe Universita, i de la Universidat de Murcia han publicar al juliol a la revista PNAS (Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 May 12;106(19):7762-7. Epub 2009 Apr 27 [4]). l’elaboració de un blat de moro amb l’endosperma enriquit en beta-carotè (que elimina radicals nocius per a l’organisme i és fons de vitamina A), ascorbat (vitamina C) i folat.

Podeu llegir el resum de la publicació

Vitamin deficiency affects up to 50% of the world’s population, disproportionately impacting on developing countries where populations endure monotonous, cereal-rich diets. Transgenic plants offer an effective way to increase the vitamin content of staple crops, but thus far it has only been possible to enhance individual vitamins. We created elite inbred South African transgenic corn plants in which the levels of 3 vitamins were increased specifically in the endosperm through the simultaneous modification of 3 separate metabolic pathways. The transgenic kernels contained 169-fold the normal amount of beta-carotene, 6-fold the normal amount of ascorbate, and double the normal amount of folate. Levels of engineered vitamins remained stable at least through to the T3 homozygous generation. This achievement, which vastly exceeds any realized thus far by conventional breeding alone, opens the way for the development of nutritionally complete cereals to benefit the world’s poorest people.

Un producte transgènic, aliment funcional, que pot tenir interès econòmic, però a més d’una gran ajuda per als països on la desnutrició és gran. És perillós fer això? La polèmica està servida.