Enric I. Canela

Margarita Salas és una excel·lent investigadora espanyola. Ja té àmplia experiència en ciència. Va nàixer al 1938. Fa temps ja vaig fer-ne referència en aquest bloc a La difícil carrera de l’investigador. Ara respon a una entrevista de la que n’extrec dues preguntes.

En quin estat es troben la ciència i la R + D a Espanya?
A Espanya s’està fent molt bona recerca. No tenim res a envejar a altres països europeus del nostre entorn, però ens falta quantitat d’investigadors. El problema és que moltes vegades marxen a l’estranger a ampliar coneixements i es queden perquè no podem oferir llocs de treball adequats. Als bons cal oferir el millor. Llocs de treball, centres de recerca, infraestructura, finançament i tot té un problema econòmic, de finançament. Espanya es gastava en R+D el 1,3% del PIB, mentre que la mitjana dels 27 de la Unió Europa estava en el 1,84%. Encara fem poca inversió.

Espanya està complint els seus compromisos?
No S’havia previst invertir un 2% del PIB el 2010 i no es va a assolir. La ministra de Ciència i Innovació sap el que és la recerca i l’empresa, i va a posar tot de la seva part per augmentar el finançament. I ha ofert una cosa molt important amb la nova Llei de la Ciència: una carrera investigadora. Ara, els joves estan desanimats perquè no se’ls ofereix un futur clar sobre quin és el camí a seguir en la investigació.

Malauradament Espanya no compleix mai els seus compromisos. Tot són bones paraules però de fets ben pocs.

2 respostes a “Margarita Salas diu que Espanya no està complint els seus compromisos en ciència”

 1. a 10 ag. 2009 a les 9:25 Enric

  Malauradament, les possibilitats de tornar a Catalunya o espanya son cada cop menys. Falta una carrera investigadora ben dimensionada i sense talls (entre doc i postdoc, entre postdoc, i estabilitat).
  Fa poc, aquí Catalunya hem sabut la supressió del la etapa ICREA junior, el que suposa, sense dubte, més dificultat per consolidar el retorn de investigadors que ja comencen a destacar.
  A vegades sembla que per avançar un pas, sempre en tirem dos enrere.

 2. a 10 ag. 2009 a les 5:24 enriccanela

  Enric,
  La supressió de l’ICREA junior ha estat un error monumental. Manca de diners i altres prioritats.
  No és només un problema de lleis o normes, és manca de diners i prioritats. Tot és enormement difícil.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació