- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Margarita Salas diu que Espanya no està complint els seus compromisos en ciència

Enric I. Canela

Margarita Salas és una excel·lent investigadora espanyola. Ja té àmplia experiència en ciència. Va nàixer al 1938. Fa temps ja vaig fer-ne referència en aquest bloc a La difícil carrera de l’investigador [2]. Ara respon a una entrevista [3] de la que n’extrec dues preguntes.

En quin estat es troben la ciència i la R + D a Espanya?
A Espanya s’està fent molt bona recerca. No tenim res a envejar a altres països europeus del nostre entorn, però ens falta quantitat d’investigadors. El problema és que moltes vegades marxen a l’estranger a ampliar coneixements i es queden perquè no podem oferir llocs de treball adequats. Als bons cal oferir el millor. Llocs de treball, centres de recerca, infraestructura, finançament i tot té un problema econòmic, de finançament. Espanya es gastava en R+D el 1,3% del PIB, mentre que la mitjana dels 27 de la Unió Europa estava en el 1,84%. Encara fem poca inversió.

Espanya està complint els seus compromisos?
No S’havia previst invertir un 2% del PIB el 2010 i no es va a assolir. La ministra de Ciència i Innovació sap el que és la recerca i l’empresa, i va a posar tot de la seva part per augmentar el finançament. I ha ofert una cosa molt important amb la nova Llei de la Ciència: una carrera investigadora. Ara, els joves estan desanimats perquè no se’ls ofereix un futur clar sobre quin és el camí a seguir en la investigació.

Malauradament Espanya no compleix mai els seus compromisos. Tot són bones paraules però de fets ben pocs.