Enric I. Canela

Llegia a La Vanguardia d’ahir que La Generalitat ha decidit imprimir un gir a la seva política d’ajuts a la R+D (recerca científica i desenvolupament tecnològic) per prioritzar els projectes que considera “tractors” per l’economia catalana. Ho fa a través d’ACC1Ó, l’organisme que va néixer de la unió dels antics CIDEM i COPCA.

Aquests projectes, segons Carme Botifoll, la seva directora general, requereixen una inversió elevada (de més de 2 milions), comprometen a diverses empreses privades que s’uneixen per al seu desenvolupament i a un centre de recerca extern, tenen un alt grau d’innovació i, per tant, de risc i no s’escometrien sense el suport del sector públic, que aporta prop del 40% del seu pressupost.

Segons la responsable de la política d’R+D del Govern, l’administració tracta d’identificar els projectes que poden crear més valor afegit en el teixit empresarial català. “Hem de prioritzar. Els projectes mitjans, d’inversió recurrent, ja poden optar als ajuts a la R + D que concedeix el Govern central”.

ACC1Ó ha vist reduïts els seus pressupostos un 16% per la crisi econòmica. Aquest any, amb la crisi, s’han disparat les demandes d’ajuda a la innovació: per una banda, les empreses són més actives buscant noves vies que els permetin créixer i obrir nous mercats, i per altra banda, tenen més dificultats per aconseguir fons per finançar. Botifoll reconeix que l’administració només podrà ajudar a 30, perquè prefereix mantenir en més del 30% el grau de finançament públic. Aquests projectes es repartiran 17,5 milions d’euros.

L’any passat ACC1Ó finançar 38 de les seves “projectes tractors” o “nuclis estratègics” amb un pressupost total de 24 milions d’euros. Cadascun dels projectes tenia una inversió mitjana de 2 milions d’euros, dels quals 630.000 van ser aportats directament per la Generalitat.

Com podeu veure, un encert quan a la forma de treballar i els objectius i un error monumental del Govern. Just en moments de crisi s’han d’enfortir aquestes línies de treball.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació