Enric I. Canela

Fa uns dies Consumer d’Eroski va publicar la notícia: Aconsegueixen que les ovelles produeixin de forma natural llet enriquida amb omega-3 i àcid linoleic conjugat. Per això s’ha complementat l’alimentació d’aquests animals amb llavor de lli i farina de gira-sol

Aquesta notícia em porta a un tema que considero de gran interès cultural. La importància de l’alimentació dels animals que després serviran per a l’alimentació humana, bé directament o bé a través del seus derivats (llet, ous…).

De fet diem que són font de proteïnes però sovint oblidem que també ho són d’àcids grassos. Normalment el perfil proteic no varia gaire d’un animal a altre, mentre que els greixos són completament diferents en funció de l’alimentació de l’animal.

Per exemple, els porcs que han consumit aglans i han estat en relativa llibertat tenen uns greixos que es consideren saludables, mentre que els porcs alimentats de forma industrial tenen un perfil de greixos poc recomanable. Coses similars podríem dir dels pollastres, la llet, els ous, etc.

Els animals ben alimentats acostumen a tenir un nivell d’àcids grassos monoinsaturats (com el que conté l’oli d’oliva) o poliinsaturats de cadena mitjana o llarga de tipus omega-3 més elevat cosa que els fa més saludables com a aliment.

Probablement caldria més cultura sobre nutrició, però potser alguns temes no agradarien a alguns productors.

8 respostes a “Els animals també són el que mengen”

 1. a 12 ag. 2009 a les 8:41 Júlia Rosell

  Doncs miri sobre aquest tema, i com a crítica al sistema industrial de producció càrnica pot buscar un documental que es diu “Earthlings” (Terrícoles).

  Això sí, és bastant bèstia.

 2. a 12 ag. 2009 a les 8:48 Verònica

  A mi em sembla de calaix. No crec que estiguin descobrint res nou

 3. a 12 ag. 2009 a les 9:45 enriccanela

  Júlia,
  Els mètodes de producció són indignes. Caldria prohibir-los.

 4. a 12 ag. 2009 a les 9:46 enriccanela

  Verònica,
  Si, ho és, però la majoria de la població no ho sap.
  I si és nou perquè es fa amb dosis elevades. No és massa natural.

 5. a 12 ag. 2009 a les 10:01 asimetrich

  L’enfermetat de les vaques boges i els prions, no estava relacionat tot plegat amb l’origen dels aliments que utilitzaven per les vaques?. Aquest en seria un altre exemple, tot i que negatiu. Amb els mètodes de producció actuals, a saber què ens estem menjant.

 6. a 13 ag. 2009 a les 4:04 Júlia Rosell

  Doncs sí, la gent no hi pensa en què menja realment… és força trist.

 7. a 13 ag. 2009 a les 10:21 enriccanela

  Asimetrich,
  Si. El problema va ser una alimentació equivocada. residus animals indegudament tractats.

 8. a 13 ag. 2009 a les 10:21 enriccanela

  Júlia,
  Més que no pensar, és que no en sap.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació