Enric I. Canela

Llegeixo que s’ha elaborat una prova que mesura el nivell d’àcids grassos omega 3 en els glòbuls vermells i que es pot realitzar a casa amb una simple vareta.

Des de fa molt temps es coneixen els beneficis del peix i oli de peix per a la bona salut del sistema cardiovascular, però durant el darrer decenni s’ha demostrat que els àcids grassos omega 3 del peix redueixen dràsticament el risc de malaltia cardiovascular. A més, investigacions recents indiquen que la concentració d’aquests àcids grassos omega 3 pot ser un dels millors indicadors d’una futura malaltia coronària. La correlació entre aquesta concentració i el risc de mort sobtada cardíaca és molt millor que la que hi ha amb els indicadors tradicionals, com són el colesterol HDL i LDL (colesterol anomenat “bo” i “dolent”, respectivament).

L’Omega-3 Smart Gene-Índex (de Winston-Salem, NC basat en Gene-Smart Wellness) mesura la quantitat dels àcids grassos omega 3 EPA (àcid icosapentaenoic) i DHA (docosahexaenoic) en les membranes dels glòbuls vermells de la sang i s’expressa com el percentatge del total d’àcids grassos. Els resultats de la prova es representen per una puntuació que un nombre significatiu d’investigacions indiquen que pot ser un indicador independent de malaltia del cor (una puntuació de 4% o menys indica un alt risc, i un puntuació de 8% o més indica un risc relativament baix).

La investigació suggereix que els nivells d’àcids grassos omega 3 ha de ser mesurat rutinàriament, especialment en les poblacions vulnerables, com les que corren el risc de malalties inflamatòries i cardiovasculars.

Estudis molt recents suggereixen que els individus tenen diferent capacitat per metabolitzar els àcids grassos omega. Així si una persona menja peix o suplements d’oli de peix, pot ser que no sigui suficient. Per això és important mesurar els nivells d’omega 3 i així determinar si la ingesta d’aquest important nutrient s’ha d’ajustar.

Sembla que la cosa és tan simple que podria fer-se rutinàriament en les revisions ordinàries. Evitaríem morts i molta despesa al sistema de salut.

4 respostes a “Us interessa saber si teniu risc de morir d’una malaltia cardiovascular?”

 1. a 23 ag. 2009 a les 12:58 Júlia Rosell

  Aquest últim paràgraf em recorda massa la sèrie de Sí ministre…

  Molt bon article, a les persones amb problemes cardíacs lleus o greus els anirà bé segur.

 2. a 26 ag. 2009 a les 11:50 Albert

  Hola Enric

  Llegint el teu post m’ha vingut al cap la pregunta de si tots els peixos contribueixen a augmentar els nivells de omega 3 o nomes el peix blau. Per altre part quan dius oli de peix, que vols dir exactament? O sigui suposo que el menjem quan ingerim peix no?

  Felicitats pel blog!

  Albert

 3. a 27 ag. 2009 a les 5:52 enriccanela

  Júlia,
  Si. A persones amb problemes si, però més interessant és per a la prevenció en la població.

 4. a 27 ag. 2009 a les 5:54 enriccanela

  Albert,
  No, tots els peixos no. Els peixos més rics són els que anomenem “peix blau”. És el de més gust de peix i més gras.
  Uns bons exemples són les sardines, els seitons, el salmó o la tonyina.
  Nosaltres els ingerim quan mengem peix, però també hi ha suplements en forme de càsules que en contenen.
  Els seus noms normalment diuen, en anglès o espanyol” “oli de peix. Tècnicament són olis rics en EPA i DHA.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació