- Enric I. Canela - http://www.enriccanela.cat -

Us interessa saber si teniu risc de morir d’una malaltia cardiovascular?

Enric I. Canela

Llegeixo que s’ha elaborat una prova que mesura el nivell d’àcids grassos omega 3 en els glòbuls vermells i que es pot realitzar a casa amb una simple vareta [2].

Des de fa molt temps es coneixen els beneficis del peix i oli de peix per a la bona salut del sistema cardiovascular, però durant el darrer decenni s’ha demostrat que els àcids grassos omega 3 del peix redueixen dràsticament el risc de malaltia cardiovascular. A més, investigacions recents indiquen que la concentració d’aquests àcids grassos omega 3 pot ser un dels millors indicadors d’una futura malaltia coronària. La correlació entre aquesta concentració i el risc de mort sobtada cardíaca és molt millor que la que hi ha amb els indicadors tradicionals, com són el colesterol HDL i LDL (colesterol anomenat “bo” i “dolent”, respectivament).

L’Omega-3 Smart Gene-Índex (de Winston-Salem, NC basat en Gene-Smart Wellness) mesura la quantitat dels àcids grassos omega 3 EPA (àcid icosapentaenoic) i DHA (docosahexaenoic) en les membranes dels glòbuls vermells de la sang i s’expressa com el percentatge del total d’àcids grassos. Els resultats de la prova es representen per una puntuació que un nombre significatiu d’investigacions indiquen que pot ser un indicador independent de malaltia del cor (una puntuació de 4% o menys indica un alt risc, i un puntuació de 8% o més indica un risc relativament baix).

La investigació suggereix que els nivells d’àcids grassos omega 3 ha de ser mesurat rutinàriament, especialment en les poblacions vulnerables, com les que corren el risc de malalties inflamatòries i cardiovasculars.

Estudis molt recents suggereixen que els individus tenen diferent capacitat per metabolitzar els àcids grassos omega. Així si una persona menja peix o suplements d’oli de peix, pot ser que no sigui suficient. Per això és important mesurar els nivells d’omega 3 i així determinar si la ingesta d’aquest important nutrient s’ha d’ajustar.

Sembla que la cosa és tan simple que podria fer-se rutinàriament en les revisions ordinàries. Evitaríem morts i molta despesa al sistema de salut.