Enric I. Canela

Ahir va haver la trobada dels rectors d’onze universitats dels Països Catalans a Prada de Conflent presidits pel conseller responsable d’Universitats, Josep Huguet. La jornada es titrulava “L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior o pla Bolonya” i l’objectiu fou debatre el Pla de Bolonya.

Tots van coincidir a assenyalar que el Pla Bolonya és una bona oportunitat de futur per a l’educació superior europea, tot i que van demandar una millor finançament públic per a escometre l’adaptació al nou sistema.

El conseller Huguet va aprofitar per fer unes declaracions que anaven molt més enllà del Pla d Bolonya. Respecte a aquest Pla va dir ajudarà a superar les anquilosades barreres estatals i donarà oportunitats a les universitats de parla catalana. Que el Pla Bolonya ens acosta a Europa ajudant a superar les barreres estatals i deixa enrere el model universitari espanyol, napoleònic i lligat al passat. També va reivindicar el paper clau de les universitats per superar la crisi, afavorint la formació de professionals d’alt nivell i la creació d’ocupació de qualitat. Segons ell, Bolonya és el model de futur, que significa una millora per a les universitats europees, i una oportunitat pel talent i per tenir millors professionals i investigadors. No obstant això, va reconèixer que la seva aplicació necessita, entre d’altres, un bon finançament, sistema de beques i traspàs a la Generalitat.

Va afegir un seguit de coses que tenen a veure amb els seus objectius de govern com són el canvi de la governança universitària a través d’un increment de l’autoritat dels Consells Socials en la gestió econòmica i de personal i amb un reforçament de l’autoritat acadèmica dels rectors, màxims responsables dels seus campus.

També va parlar de la importància del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI), i del les reformes en el model de governança del sistema de recerca i innovació, amb la creació de l’Agència Catalana de la Recerca (que unirà la FCRI, l’Agaur i Icrea) i la Institució CERCA (Centres de Recerca de Catalunya).

2 respostes a “Rectors i Huguet a la Universitat Catalana d’Estiu”

 1. a 25 ag. 2009 a les 7:03 Joan Gil Oliveras

  Ho sigui, que el coneixement ha de ser rendible i que hem de reduir la poca democràcia universitària (tal com ja preveia la LBUC). Perfecte senyor Huguet. I per cert, no veu cap tipus de problema amb l’increment de la mobilitat estudiantil (promesa que al cap i a la fi no s’està desenvolupant a través de cap mesura concreta més enllà del programa -històric- ERASMUS) i alguns ERASMUS que no fan cursos de català gratuïts al seu país d’origen? Per cert, senyor Huguet, tampoc se’n recorda que les esquerres defensen el model garantista -i per tant, napoleònic- d’administració pública? No dic que no calgui una modernització, ni avançar o millorar. El que no crec és que sent d’esquerres es pugui criticar el model francès, que ha estat durant dècades, el model per a la socialdemocràcia.

  Res més. Continuem pel mal camí. Més enllà de que volen més beques, més finançament … i de que no fan res per assolir-ho.

 2. a 27 ag. 2009 a les 5:43 enriccanela

  Joan,
  Tens raó quant a la mobilitat. La Generalitat no hi fa gaire.
  Respecte al model francès. L’autonomia era bastant poca. L’administració econòmica depenent del govern de París (o el seu delegat) i moltes altres coses.
  Per altra banda més universal. La veritat és que é sel model que m’agradava menys dels de les democràcies europees.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació