Enric I. Canela

Avui, arran de la notícia Una conductora èbria atropella mortalment un menor que participava en el Bicicrucis de Banyoles, he pensat sobre els titulars i les realitats.

Evidentment no escric per fer cap valoració sobre la culpabilitat o no de la noia conductora del vehicle causant de l’accident. Tampoc sobre si va veure abans o després de l’accident, simplement voldria fer alguns comentaris sobre els efectes de l’alcohol.

La notícia ens diu que se li va detectar el triple del límit legal d’alcohol. El límit legal per a una persona amb permís per a un turisme fora del període inicial és de 50 mg/L en sang. O sigui que suposadament tenia 150 mg/L en sang. Ignoro el pes de la implicada, però aquesta quantitat l’assoleix una dona de 55 kg amb 4 dosis, per exemple amb 4 copes de vi. I amb una mica més d’una copa supera el límit legal. Recordo que les dones fèrtils tenen menys tolerància a l’alcohol. Poca gent és conscient de la poca quantitat de beguda que cal per superar els límits. A més, de l’alcohol s’eliminen uns 12 mg/L cada hora. O sigui que si un dobla la quantitat legal, li caldran unes 4 hore sper estr dins els límits.

La definició d’ebri / èbria és que té les facultats pertorbades per la ingestió d’alcohol. El concepte de pertorbat és complex, ja que amb la meitat de la quantitat legal ja es poden tenir eufòria, relaxació, pèrdua d’atenció, etc. Atenent a aquest concepte, moltes persones que condueixen amb una concentració d’alcohol autoritzada estarien èbries. De fet la seguretat viària exigiria reduir el límit a la meitat. Pocs països tenen aquesta limitació. Curiosament a Canadà o Estats Units es pot conduir amb 80 mg/L. Una barbaritat.

2 respostes a “L’alcohol i la conducció”

  1. a 31 ag. 2009 a les 8:48 Dessmond

    Molt d’acord amb el post.
    La llei és així perquè suposa que tot conductor és un irresponsable, en comptes de perseguir el que va realment torrat.

  2. a 01 set. 2009 a les 9:19 enriccanela

    Dessmond,
    Si. Amb tot està demostrat que per sota del nivell legal l’atenció és menor que sense alcohol.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació