Enric I. Canela

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha pronunciat el discurs d’inauguració del “XXIII Trobada de les Telecomunicacions: El futur és digital”-organitzat per l’AETIC i la Fundación Telefónica – que té lloc entre avui i el 3 de setembre al Paranimf de la Magdalena, en el marc dels cursos d’estiu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP). Podeu llegir la nota de premsa traduïda:

Eixos de l’Estratègia Nacional d’Innovació
Garmendia ha explicat que la futura Estratègia Nacional d’Innovació, l’objectiu és aconseguir situar l’economia espanyola entre les deu més innovadores a nivell mundial en l’horitzó de 2015, comptarà amb les cinc següents línies clau:

  • Creació d’un entorn financer procliu a la innovació empresarial. En aquest sentit, el Govern està treballant en la creació d’un marc estable i favorable a la innovació que contempli qüestions com l’accés al mercat de capitals, finançament bancari al capital risc i l’atracció d’inversió estrangera directa en R+D+i .
  • La dinamització dels anomenats “mercats líders sostenibles” a través de dos instruments: la regulació i la compra pública de tecnologia. L’objectiu és que el sector públic pugui ajudar a les empreses espanyoles a ser líders innovadores i exportadores de la seva innovació en aquells sectors o activitats en els quals Espanya té un lideratge reconegut internacionalment, com el de les energies renovables.
  • La internacionalització de les activitats innovadores. Garmendia ha assenyalat com a exemple en aquest sentit els recents acords assolits amb països com Japó o Suïssa en àmbits tan rellevants com la biotecnologia, la nanotecnologia i les energies renovables.
  • La difusió de la innovació a tot el teixit productiu amb el suport dels agents socials i les comunitats autònomes.
  • El paper de les persones, és a dir, de la qualitat dels recursos humans, com a catalitzadors del canvi de model.

Transformar el potencial investigador en potencial innovador
Aquestes accions permetran, ha precisat Garmendia, atenuar la distància existent entre la capacitat científica d’Espanya per a generar coneixement – el nostre país és el novè productor científic mundial – i la de traduir en benefici de l’economia i de la societat amb nous productes i serveis.

Perquè això sigui possible la titular de Ciència i Innovació ha instat els empresaris a participar activament en la definició de l’esmentada Estratègia i així contribuir al canvi en la mentalitat empresarial i financera del país. “La innovació depèn de la capacitat d’emprenedoria, dels nivells d’assumpció de risc, i de la visió i objectius d’empreses i empresaris”, ha subratllat. Aquest canvi passa “pel reconeixement del valor de mercat que tenen els actius de naturalesa intangible, des idees fins patents”.

Així, en la seva intervenció davant els agents del sector de les TIC reunits en la Trobada de les Telecomunicacions, la ministra de Ciència i Innovació ha advocat per un model de col·laboració, transparència i confiança entre el sector públic i el sector privat i, en concret , per una forta implantació de les TIC i els seus serveis més avançats en tot el teixit empresarial.

“Invertir en innovació millora de forma significativa la competitivitat a les nostres pimes”, ha recalcat d’altra banda Garmendia, que ha fet referència a un estudi recentment publicat pel Ministeri que revela que la inversió en R+D+i s’incrementa en un 16% la productivitat de les Petites i Mitjanes Empreses i en un 18% el valor de les seves exportacions.

Mesures anticrisi dirigides a empreses innovadores
D’altra banda, Garmendia ha repassat el paquet de mesures anticrisi que el Ministeri de Ciència i Innovació ha emprès en els últims mesos per minimitzar l’impacte de la conjuntura econòmica adversa en el teixit empresarial. Aquestes accions, com la reducció de l’exigència d’avals i garanties financeres a les petites empreses, o la bestreta del 25% del pressupost aprovat per a totes les ajudes concedides pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), ja han començat a donar els seus fruits.

Prova d’això és que en el primer semestre del 2009 Ciència i Innovació va duplicar el nombre d’ajuts concedits, a través del CDTI, per a projectes empresarials de R+D respecte al mateix període de l’any anterior. Simultàniament, les sol licituds d’ajuts a empreses tecnològiques de nova creació s’han triplicat enfront del mateix període de 2008.

Programa de Recerca de la grip A H1N1 a Espanya
La ministra de Ciència i Innovació ha fet també referència al Programa de Recerca de la grip pandèmica A H1N1 a Espanya, que va presentar en un informe el passat divendres al Consell de Ministres.

Aquest programa, en el qual el Ministeri ha estat treballant aquest estiu, permetrà mobilitzar a més de 200 científics de totes les institucions – hospitals, universitats i OPIs – per iniciar un Programa de Recerca que “no només és una garantia i un exercici de responsabilitat cap als nostres ciutadans sinó que, a més, està orientat a generar capacitats productives en la indústria biomèdica”, segons ha indicat Garmendia.

La veritat és que la ministra acostuma a fer discursos engrescadors i agradables a les orelles dels científics. També crec que bastant coherents amb les necessitats de l’economia del coneixement. El problema és que els pressupostos no acompanyen els seus desigs.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació