Enric I. Canela

Enric Rodríguez, President de D-Recerca, Associació de Doctorands i Becaris de Recerca de Catalunya publicava el dia 26 a La Vanguardia el següent escrit:

El planter d’investigació
A l’article “Una política científica” de l’edició del passat diumenge de La Vanguardia s’elogiava la política científica de Catalunya. Com molt bé diu l’article, el sistema de recerca català té els seus encerts, com alguns centres de recerca, autònoms i captadors de talent i que han aconseguit un percentatge elevat dels ajuts del Consell de Recerca Europeu (ERC). L’article també lloa la política d’atracció de talent mitjançant el programa ICREA fent un paral·lelisme amb el món del futbol, amb el Futbol Club Barcelona.

Recentment, la mateixa política científica que tan s’elogia en l’article, ha decidit suprimir l’etapa ICREA Junior. Valent-nos de la mateixa analogia del futbol, això és equivalent a decidir no pujar més gent del planter d’investigadors, a tancar les portes a les joves promeses de la ciència.

Mantenint sols el ICREA Senior s’apostarà només pels investigadors ja consolidats, importantíssims per tenir un bon sistema de recerca, però no es permetrà contractar joves investigadors que ja apunten a ser grans científics durant l’etapa de major productivitat de la seva carrera professional.

Fitxarem Ibrahimovics i Cristiano Ronaldos de la ciència, sí, però tancarem les portes a poder atreure nous talents, joves promeses, Messis, Bojans o Puyols de la ciència, que volen investigar a Catalunya. Pa per avui, gana per demà. Un greu entrebanc a la carrera investigadora a Catalunya, sobretot si volem competir en la Champions League de la ciència.

Estic absolutament d’acord amb la filosofia de l’escrit d’Enric Rodríguez. Estic convençut que els responsables de recerca del Govern lamenten tan com jo la desaparició del programa ICREA Júnior. Entenc que el Govern no tingui diners, però també que cal que estableixi prioritats. Diu Enric Rodríguez: Pa per avui, gana per demà. No apostar seriosament per l’economia del coneixement és concursar per liderar l’atur i la crisi econòmica. Només cal mirar les dades sobre l’atur europeu d’avui mateix. Tenim la sort de viure a l’estat europeu líder de l’atur i Catalunya “Motor d’Europa” té una desocupació registrada un sis punts per sobre de la mitjana europea.

2 respostes a “Caldria recuperar el programa ICREA Júnior”

  1. a 02 set. 2009 a les 1:10 Antoni

    Crec que abans hauríem de tenir una avaluació del funcionament dels ICREA – Junior, qui s’hi presentava i quines redundàncies tenia amb altres convocatòries. No ho les conec al detall, només sé que el que es comentava era que amb el Ramon y Cajal, per exemple hi havia un fort solapament, i si fos així, sembla raonable optar per aprofitar un programa que paga un tercer… en tot cas seria interessant que qui tingues aquesta informació la exposes.

  2. a 02 set. 2009 a les 8:24 enriccanela

    Antoni,
    No sé si hi ha encavalcament entre programes, potser si, però el nombre de Ramin y Cajal és petit.
    ICREA Júnior era un bon programa, tot i que hi estic dacord amb la necessitat de conèixer l’avaluació i informació del programa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació