Enric I. Canela

Com era d’esperar, moltes paraules, però quina és la realitat?

La Vanguardia destaca una disminució d’un 17,7% de les despeses no financeres civils. És a dir, els diners que serveixen per finançar els projectes de recerca de les universitats i centres de recerca, així com la incorporació d’investigadors.

El resultat, no tan lleig com a aquest 17,7%, queda maquillat per un augment del 9,8% de les despeses financeres, però això correspon a crèdits que, naturalment, s’han de tornar. O sigui diners destinats a altres coses.

Cinco Días comenta: El que no ha pogut evitar Garmendia són les retallades que ha patit la partida destinada a programes de R+D+i, a la qual s’ha assignat una dotació de 7.946 milions d’euros, el que representa un descens del 3,1% respecte a 2009. Són 257 milions menys que es restaran fonamentalment de programes de recerca pendents deposar en marxa. “Les dotacions previstes en els pressupostos responen a les directrius del Govern, dotant al sistema científic dels crèdits mínims necessaris per mantenir les cotes d’excel·lència assolides en els darrers anys (som i la novena potència científica mundial) i donant un impuls decidit a les polítiques de transferència de tecnologia “, assenyala l’Executiu en el projecte de llei de Pressupostos.

La major part de la retallada es centra en quatre programes (investigació científica i tècnica, investigació sanitària i investigació energètica) que tradicionalment són desenvolupats per organismes autònoms i universitats i que veuran seriosament minvats els seus pressupostos. El descens s’eleva a 270 milions d’euros entre les quatre partides.

El Ministeri de Ciència i Innovació diu en una nota de premsa difosa ahir:

D’aquesta manera, el pressupost del Ministeri de Ciència i Innovació per al 2010 garanteix:

  • La continuïtat de tots els projectes en marxa del Pla Nacional i del Programa Ingenio 2010 “, que són les grans partides de les que es nodreix el Sistema de Ciència, Tecnologia i Empresa.
  • La convocatòria de nous projectes del Pla Nacional i del Programa Ingenio amb quanties superiors a les de l’any 2009 (+ 9,9%) per assegurar la competitivitat d’investigadors i d’empreses. En particular, es llançaran les següents convocatòries:
    • – A projectes de recerca per import de 136 milions d’euros (enfront de 108 milions d’euros el 2009, el que suposa un increment d’un 26%).
    • – A parcs i centres tecnològics per import de 44 milions d’euros (enfront de 40 milions d’euros el 2009, el que suposa un increment d’un 10%).

Em temo que qualsevol ciutadà es quedarà sense saber el resultat de tot plegat. Hi haurà un ball de xifres i fins que les convocatòries no es tirin endavant, no es vegi quina política segueixen durant el proper any, quan projectes accepten i quants retallen, quantes beques donen, no sabrem res.

ABC diu que Mariano Barbacid dixa la direcció del CNIO després de saber que el pressupost destinat a R+D+i civil es reduirà. El Ministeri diu que no hi ha relació. Potser Barbacid estava cansat i es vol dedicar només a la recerca, però qualsevol que tingui una mica d’idea de com va tot això sabrà que és esgotador i que la situació econòmica ho fa impossible. Les traves contínues i una situació econòmica que impedeix tirar endavant els projectes potser la gota que faci que una persona mínimament cansada digui: ja en tinc prou

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació