La ciència està de dol


Enric I. Canela

Faig un recull d’algunes queixes i comentaris que he recollit avui sobre l’atemptat a la ciència que pretén cometre el govern espanyol.

Podem llegir que Montse Vendrell, directora general de Biocat, creu que en un entorn de recessió, la proposta del govern espanyol de retallar un 15% la inversió en R+D per moderar el dèficit no és gens ‘positiva’ atès que és ‘pa per avui i gana per demà’. Vendrell creu que la decisió del president Zapatero és ‘incongruent’ i trenca una tendència d’inversions sostingudes de prop de quinze anys. Una decisió que pot suposar una ‘volta enrere difícil de recuperar’. Vendrell adverteix que tot i que fins ara s’havia recuperat terreny en l’àmbit de la recerca amb aquesta retallada es pot ‘revertir’ la tendència que havia fet que Catalunya sigui un dels territoris europeus que atrau més investigadors.

Diu ABC En el seu discurs d’investidura, el 8 d’abril de 2008, Zapatero defensava així la seva aposta per l’R+D+i: «En els proper anys doblarem els recursos per a ciència i innovació. La innovació, senyories, és l’únic camí per garantir la competitivitat de la nostra economia i avui disposem d’una generació d’emprenedors tecnològics que estan en disposició d’actuar com a líders del canvi empresarial». Igual que amb l’Estatut.

En el mateix article: L’Institut Astrofísic de Canàries compte, des del 13 de juliol, amb un dels majors telescopis del món, que va començar a construir l’any 2000. En 2010, just quan s’ha de produir la seva plena explotació, l’Institut veurà retallat el seu pressupost en un 14,4%. L’Institut de Salut Carlos III, centrat en la recerca, comptarà amb un 10,1% menys de diners públics. El pressupost del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (Ciemat) caurà un 25,9%. Mentre que el Consell Superior d’Investigacions Científiques, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, el veurà reduït un 13,6%.

Margarita Salas, gran investigador, respon a una entrevista a El País que titula: “Els joves científiques patiran”. Diu: “Em consta que la ministra Cristina Garmendia ha lluitat fort per mantenir el pressupost al màxim i, probablement, per aquesta lluita la retallada inicialment plantejada, del 37%, s’ha quedat en un 15%”. No reprodueixo tota l’entrevista, paga la pena llegir-la. Només trasllado una de les preguntes: P. Hi ha inquietud en la comunitat científica?

R. Molta, sobretot entre els que han de demanar projectes del Pla Nacional el 2010. També és preocupant que hi pugui haver retallada de beques i contractes. Hi ha joves que acaben el doctorat o que han anat a l’estranger i que volen tornar a treballar aquí, si es redueixen els contractes anem a perdre l’oportunitat de comptar amb joves científics ben formats, es quedaran fora. Espero que hi hagi més sensibilitat en el debat parlamentari del pressupost i es repari una mica això. Es sembra avui per collir demà, i si no es sembra no hi haurà res a recollir d’aquí a uns anys.

El País en un article La ciència, víctima del pressupost, on diu: Els fons per a la recerca cauen un 15%, el govern espanyol diu que la marxa del Pla Nacional està garantida i que els joves científics anuncien mobilitzacions. En aquest article fa un recorregut sobre les queixes dels científics i les declaracions del govern espanyol que estan en contradicció amb el projecte de pressupost.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació