Enric I. Canela

Por la Boca Muere el Pez fa un bon resum del nou Premi Nobel de Medicina. Una vegada més és un premi dedicat a la Biologia Cel·lular, Genètica i Bioquímica, evidentment amb implicacions importants sobre la Medicina

Els nord-americans Elizabeth H. Blackburn, Carol Greider i Jack W. Szostak són els guanyadors del premi Nobel de Medicina 2009 per les seves investigacions sobre l’envelliment de les cèl·lules i la seva relació amb el càncer.

Segons ha destacat aquest dilluns l’Institut Karolinska d’Estocolm, els tres científics van ser guardonats per descobrir com els cromosomes estan protegits pels telòmers i l’enzim telomerasa.

Els tres especialistes en biologia molecular i genètica van descobrir que els telòmers i un enzim, la telomerasa, desenvolupa un paper crucial en la divisió i en l’envelliment de les cèl·lules.

En cada divisió cel·lular, les parts més externes d’un cromosoma, formen un anell protector que es va fent més petit a mesura que progressa la mitosi. Aquest anell va perdent progressivament la grossor fins el punt que ja no pot protegir la cèl·lula i aquesta deixa de dividir-se o es mor. Aquí és on entra en joc l’enzim telomerasa, ja que contribueix a evitar que els telòmers vagin perdent volum, fet que la converteix en una espècie de font de joventut de les cèl·lules.

Aquest procediment té efectes positiu per a les cèl·lules “bones” però negatius per les “dolentes”.

En evitar la mort de les cèl·lules, fins i tot de les cancerígenes,es pot dir que fomenta el creixement dels tumors.

“Els descobriment e Balckburn, Greider i Szostak han afegit una nova dimensió per a la comprensió de la cèl·lula, han aclarit com funcionen alguns mecanismes de malalties i han estimular el desenvolupament de potencials noves teràpies”, ha destacat l’Institut Karolinska.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació