Enric I. Canela

Aquest matí he escrit Queixeu-vos per la ciència on simplement reproduïa el missatge que Javi Pelaez explica al seu bloc(La Aldea irreductible) la iniciativa i convidava a tothom a unir-se al grup de Facebook, que ara té 5.468 adherits.

Els rectors de les universitats, esclar, no s’han adherit al grup de Facebook, però han ha assegurat , mitjançant les paraules del president de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Federico Gutiérrez Solana que no es pot permetre ni un sol euro de reducció ni en educació ni en recerca si es vol apostar per un nou model de societat per el futur.

Gabilondo tampoc s’ha adherit al grup de Facebook però també compren la inquietud dels científics i creu inquietants les retallades.

Ara faig un comentari sobre l’anunciada retallada pressupostària. Primer cal dir que el govern espanyol porta una política erràtica en aquest i altres temes. Com és possible que en aquesta legislatura es crees un ministeri de Ciència i Innovació, englobant universitats, que el president espanyol anuncies a bombo i plateret que la política d’R+D+i seria una prioritat i que a l’any canviés de ministeri les universitats, que fan el 60% de la recerca, portant-les al d’Educació, eliminant per primera vegada a la història la secretaria d’Estat d’Universitats i Recerca.

Que en paral·lel, el ministeri de Ciència i Innovació que aglutinava les competències en recerca d’altres ministeris estigués en pugna amb els d’Indústria i Sanitat i que el president espanyol no ho aturés donant tots els podes a Cristina Garmendia.

Per altra banda els becaris queixant-se perquè les convocatòries ni sortien ni es resolien a temps

Totes aquestes genialitats no podien augurar res de bo.

La crisi deixa “l’economia més forta del món”, Espanya, que havia dilapidat 4.000 milions d’euros en repartir 400 euros als contribuents que els havien arribat a pagar, en estat de xoc i el ministeri d’Economia passa de mans d’un expert, que per cert no m’agradava gaire, a la d’una respectable funcionaria de tota la vida que no sap massa d’Economia.

I el cop arriba, el projecte de pressupost rebaixa els diners del Ministeri de Ciència i Innovació. No tant com algunes veus preveien, però resulta que hi haurà un 15% de reducció en operacions no financeres i un 13,26% d’augment en els actius financers. Felicitats!

Cristina Garmendia s’explica (i inclou presentació del pressupost). Diu la ministra que les subvencions del Pla Nacional d’R+D+i baixaran un 17,63%. No cal amoïnar-se. Uns ajustos mil·limètrics permetran que tot funcioni. Augmentaran les contractacions de científics i tecnòlegs del Pla Nacional i del Pla Ingenio! Cristina Garmendia ha dit que les beques i contractes augmentaran un 13% el nombre de beneficiaris.

La ministra, però, s’oblida de tots aquells contractes que existeixen a càrrec de les Xarxes CIBER. A nosaltres, CIBERNED (veure Indignació!), ja ens han dit que la rebaixa serà del 30% o 40%. Alguns companys ja han dit que caldrà acomiadar científics i tecnòlegs. Es calcula que uns 500 o 600 sumant totes les xarxes CIBER. No sé si sap la ministra que hi ha molt personal contractat mitjançant programes que no pengen directament del Pla Nacional.

Navas, director de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), ho desmenteix, però la gerència del CIBERNED ens va dir que la rebaixa seria l’esmentada abans i si és així…

Felicitats al govern espanyol per afavorir la fuga de cervells, per trencar la línia que permetia una millora de les universitats i centres de recerca de l’Estat, felicitats per apostar no apostar per l’economia del coneixement. Però perquè ens hem d’amoïnar si d’aquí pocs dies Rodríguez Zapatero seurà amb Obama a la Casa Blanca.

Cristina Gamendia és una bona professional, però està ficada en el fangar que és la política del totxo del govern espanyol. Necessita aquesta dona valuosa i de prestigi seguir aguantant aquest desgavell?

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació