Enric I. Canela

Imma Tubella, rectora de la UOC, ha parlat avui de beques universitàries. Ho ha fet en qualitat de presidenta de la ACUP.

Ha defensat la publicació del cost real de l’ensenyament universitari i que això vagi acompanyat d’una bona política de beques. Exemplifica que a la Universitat de Harvard el 90% de l’alumnat té una beca. Aquí, en canvi, hi ha una alarma social que la universitat és cara i elitista i es tendeix a una opció de baixar les matricules. S’ha felicitat perquè el ministre d’Educació, Ángel Gabilondo ha dit que les beques són una prioritat del seu ministeri (de moment no hi ha més diners, però).

Haig de parlar d’alarma. Avui he sentit, als discursos d’inauguració, que la universitat té la funció docent, la de recerca i la de transferència, perfecte. Per després sentir que l’estudiant paga el 20% del cost dels seus estudis. Rotundament fals. Seria el 80% si el salari de tot el personal es destinés a docència, però això ni és ni ha de ser així. Ara no tinc dades a l’abast, però deu pagar el doble. És a dir un 40%. No em sembla ni molt ni poc. Simplement s’han de donar les dades correctament. La comptabilitat analítica, de la que per cert també se n’ha parlat als discursos, ha de servir per explicar aquestes coses.

Parlaré un altre dia del tema. Sempre m’ha semblat malament la demagògia o que els ignorants pontifiquin sobre el que no saben.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació