Enric I. Canela

Ahir vaig publicar La UB millora sensiblement en el THE – QS Rànquing 2009.

Avui afegeixo algunes dades després d’haver pogut llegir acuradament els resultats. Com deia ahir, la UB passa del lloc 186è al 171è del món, mentre que ha passat del lloc 75è europea al 74è. Si mirem les puntuacions la UB ha millorat lleugerament, de 56,4 punts ha passat a 57,2, sobre 100.

La primera conclusió, positiva, és que ha millorat. La segona és que les universitats no europees han baixat en relació, per això la UB millora més en el context mundial que en l’europeu.

Entrant en els detalls, la UB té molt bon nivell de reconeixement ja que la valoració per parells (Peer Review) és bona (77 sobre 100), igualment té un bon nivell pel que fa a les cites dels treballs publicats (66 sobre 100).

Baixa quan considerem la puntuació que li donen els empleadors (53 sobre 100). En estudiants internacionals que valora els estudiants de fora, així com les facilitats per a què vinguin, la puntuació és menor (37 sobre 100). L’atracció per a que vingui professorat de fora és pitjor (24 sobre 100). Tanmateix el resultat més dolent és la ràtio estudiants / professors (17 sobre 100).

Caldria reflexionar sobre el pitjor dels indicadors. Sembla que tothom està entestat en dir que sobra professorat, resulta que la valoració que fan en el rànquing ho desmenteix. Algú potser m’aclarirà aquest misteri.

sense-titol2

La gràfica mostra l’evolució de la situació per àrees. La millora en Ciències natural i en Ciències socials és notable i en Ciències Natural la posició (66è) bastant bona. A les restants àrees la situació és bastant estable.

Crec que aquestes dades donen una idea bastant clara sobre quines són les accions estratègiques per tal que la posició de la UB millori. Clar que tot és relatiu, si altres milloren més no avançarem.

2 respostes a “Una anàlisi del comportament de la UB en el THE – QS Rànquing 2009”

  1. a 11 oct. 2009 a les 10:02 Marta

    Quina vergonya! Els grafics no mostren cap progres.

  2. a 11 oct. 2009 a les 1:53 enriccanela

    Marta,
    Si que hi ha millora, gran en ciències socials i en ciències naturals. També en les posicions.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació