Enric I. Canela

Aquest és la notícia: La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha rebut avui al president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), Joan Guinovart, i el vicepresident de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Senén Barro, a la seu del Ministeri de Ciència i Innovació.

Durant la reunió Garmendia ha transmès als representants de les dues organitzacions la seva confiança que la competitivitat del sistema d’R + D no es veurà afectada pel pressupost per a 2010, en estar garantida el finançament de tots els projectes en marxa i l’increment de les partides dedicades a noves beques i contractes.

La ministra ha expressat a Guinovart i Fang que és el moment de fer una gestió eficient dels recursos garantint la despesa en R + D + i, així com de transferir el coneixement científic de primer nivell a Espanya al sector productiu per a transformar-lo en valor econòmic . Només així es refermarà el canvi de model econòmic, cosa que ja s’està produint, segons ha assenyalat Garmendia als representants de CRUE i COSCE.

Aquesta trobada s’emmarca dins de la relació propera i transparent que el Ministeri de Ciència i Innovació vol mantenir amb la comunitat investigadora per treballar amb ella i amb la resta dels agents socials a favor de millorar la posició que actualment té Espanya com novena potència científica mundial.

Aquesta és la de la COSCE resposta: Després de la trobada, la COSCE – que agrupa 31.000 investigadors de 64 societats científiques – va emetre un comunicat on adverteix de les “greus conseqüències” que suposa una retallada en R+D i insta al Govern espanyol, a les Corts Generals i als partits polítics a esmenar els pressupostos previstos per a 2010.

La confederació de científics considera que les assignacions per a recerca i desenvolupament en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2010, remesos ja a les Corts, són “manifestament insuficients”, i lamenta que el Govern hagi abandonat la seva política de suport a l’R+D i que s’hagi produït “una clara ruptura amb la tendència positiva mantinguda fins al 2008”.

La COSCE entén que la R+D s’ha de considerar una qüestió d’Estat, juntament amb l’educació, i que no és responsabilitat única de la ministra de Ciència i Innovació, sinó del Govern en ple, i molt particularment del president José Luis Rodríguez Zapatero, i de la vicepresidenta i ministra d’Economia i Hisenda, Elena Salgado.

Òbviament la premsa ho recull:

Més de 30.000 científics culpen al govern de llastrar el futur d’Espanya

Les societats científiques insten als partits a esmenar els pressupostos davant la retallada en R+D

Ciència confia que el Congrés esmeni l’R+D. Aquesta és genial, que la ministra hagi de confiar en els grups per “reparar” el que ha fet malament el consell de ministres del que forma part.

Garmendia comparteix el malestar dels científics per la tisorada

Els científics adverteixen que la «tisorada» tindrà «un cost molt alt

Garmendia no convenç als científics

Garmendia “entén i comparteix el malestar” pel fre pressupostari en Ciència per al 2010

Totes les declaracions de Cristina Garmendia són intel·ligents, com és habitual. Segurament no voldria ser protagonista d’aquest desgraciat afer governamental, però no té solució, per molt que s’entesti en dir altra cosa, és impossible que l’R+D+i no se’n ressenti. Per molt que digui, contractats per diferents projectes aniran al carrer, la possibilitat de mantenir el creixement és zero. La “novena potència científica del món” es distanciarà dels països capdavanters que no tenen de president un crack de l’economia sostenible.

Per sort sempre ens quedarà l’Aliança de les Civilitzacions”. I de què ens queixem, si Espanya enviarà guàrdies civils a l’Afganistan. També podrien enviar la cabra del dia 12 d’octubre.

Una resposta a “Per a què volem R+D si tenim l’Aliança de les Civilizacions?”

  1. […] Internacional de la Universitat de les Nacions Unides sobre l’Aliança de les Civilitzacions, Per a què volem R+D si tenim l’Aliança de les Civilizacions?, Ja està inaugurat l’Institut Internacional de la Universitat de les Nacions Unides sobre […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació