Enric I. Canela

I a voltes amb el pressupost de Ciència i Innovació, també Jordi Portabella, regidor d’ERC de l’Ajuntament de Barcelona, ha dit que la reducció del pressupost afectarà a la ciutat de Barcelona. Naturalment en allò que afecti a projectes com el Parc Tecnològic Barcelona Nord, el Parc de Recerca Biomèdica o el 22@.

També científics i universitaris del País Valencià van reiterar la seva preocupació per la retallada en els pressupostos per al 2010 en R+D+i, minuts abans de començar la taula rodona “De la investigació a la innovació: L’opinió de els protagonistes”, organitzada pro la Reial Societat Econòmica d’Amics del País.

Per la seva banda, la científica i biòloga molecular Margarita Salas ha assegurat que un país sense recerca és un país sense desenvolupament, una cosa de la que es parla molt, encara que després no es compleix tant amb l’economia del coneixement.

Santiago Grisolia, en nom de 70 premis de la Fundació Jaume I va lliurar una carta al Congrés per tal que s’esmenin els pressupostos i es doti millor l’R+D+i. Diu en una entrevista que el futur està amenaçat per la retallada.

Després d’aquestes queixes, reiterades, de tots els sectors, la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha anunciat un acord parlamentari per aprovar una partida pressupostària significativa que complementi els Pressupostos Generals de l’Estat i reconeix que la reivindicació per tal que augmentin les inversions en R+D+i ha transcendit ja l’àmbit científic. A més, ha indicat que aquest projecte de PGE 2.010 garanteix els projectes posats en marxa, ha destacar que l’any que ve es posaran en marxa de nous al mateix nivell que els de 2009 i finalment, ha ressaltat que s’incrementaran en un 13% les beques i contractes de persones finançades pel seu departament. Ha aprofitat per queixar-se perquè la recerca empresarial no avança al ritme que caldria. També ha reivindicat que el pressupost del seu Ministeri creix en conjunt. Diu que es podrà fer tot, de fet és interessant veure com ha dit al Senat que es podrà fer tot.

Però la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, no acaba de defensar això. És lògic, ella ha defensat el desastre de pressupost que ha elaborat el govern, probablement després d’una festa o una cosa així. Ha dit el que tots sabíem, que els pressupostos recullen una retallada de la despesa en R+D+i del 3,1% però, en contrapartida, el projecte de Llei d’Economia Sostenible inclourà una aportació addicional per a R+D+i, tant a través del fons estatal per a la economia sostenible, dotat amb 20.000 milions, com a través de mesures d’estímul fiscal. Quines ganes de complicar-se la vida. Reduir un pressupost i donar després el diners reduïts a través d’una llei amb nom digne d’aparèixer en els llibres de les lleis de Murphy.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació