Enric I. Canela

L’European Research Area Board (ERAB) de la Comissió Europea va presentar fa uns dies el seu primer informe anual “Preparar a Europa per a una nova renaixemença – una visió estratègica de l’Espai Europeu de Recerca“. És un document de “visió” que pinta un quadre, a grans trets, d’on ha d’anar l’Espai Europeu de Recerca d’aquí a 2030 – pel bé de la Unió Europea i del món en general.

En el seu primer informe anual, ERAB estableix una visió àmplia del que es necessita per dur a terme una nova “renaixença” de la recerca europea. Amb base als reptes clau als que s’enfronta la humanitat avui en dia, ERAB invoca la memòria de la revolució en el pensament, la societat i la ciència en el Renaixement com un marc adequat per als canvis necessaris en la nostra manera de pensar, el treball i la recerca avui. Per a això, identifica sis àrees principals en les que considera s’han d’adoptar mesures:

 • La creació d’una ERA unida
 • La solució dels nostres grans reptes (canvi climàtic, el subministrament d’energia, l’envelliment de les societats, etc)
 • La interacció de la ciència i la societat
 • La col·laboració dels sectors públic i privat en la innovació oberta
 • El foment de l’excel·lència, i
 • La promoció de la cohesió

Un interessant treball, curt, amb prou feines 30 pàgines, que intenta “aconsellar” com haurien d’actuar els governs dels estats. També les regions europees.

2 respostes a “Preparar a Europa per a una nova renaixemença – una visió estratègica de l’Espai Europeu de Recerca”

 1. a 22 oct. 2009 a les 8:21 Criteri

  Em sembla interessant i suggerent, això que s’insinua de conjugar recerca científica i pensament -com els savis medievals- “i canvis necessaris en la nostra manera de pensar”. Espero que els pensadors coincideixin en mí que la ciència ha de ser ètica i per a l’home, no l’home per a la ciència.

 2. a 23 oct. 2009 a les 8:23 enriccanela

  Criteri,
  És un excel·lent plantejament. sense valors no podem construir res sòlid.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació