Enric I. Canela

Sana enveja. Podem llegir a El País que el PNB ha pactat inversions per valor de 85 milions d’euros per al País Basc en els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2010 i Coalició Canària uns 40 per a les illes.

El 80% de les noves inversions per a Euskadi es refereixen a la Recerca, Desenvolupament i Innovació i s’uneixen a les tres contrapartides arrencades ja pel PNB: el blindatge del Concert, l’avançament de 450 milions d’euros per IVA per a la Diputació d’Àlaba i El traspàs de les Polítiques Actives d’Ocupació.

A més, el PSOE ha inclòs en les seves esmenes 400 milions més de despesa, entre els quals es mostren els 125 esmentats. D’aquests 400 milions nous, hi ha 50 per a R+D+i, a més de finançament per a projectes tecnològics dispersos en diferents comunitats.

Per exemple, els Projectes Finançats al País Basc són:

El llançament definitiu del Parc Científic de Biscaia: Es destinen els primers 10 milions d’euros a la Unitat de Biofísica de la Universitat del País Basc amb seu a Leioa per posar en marxa un Parc Científic de Biscaia.

Aposta per la recerca biosanitària guipuscoana: Destaquen dos importants partides a dues fundacions amb seu a Donostia-Fundació Matia Ingemar (4 milions d’euros) i la Fundació Cita Alzheimer (1,25 milions d’euros) -, que posaran en marxa dos projectes de recerca biosanitària relacionada amb la tercera edat.

Aposta per la recerca per a les llars del futur: S’inverteixen 4 milions d’euros en el projecte LivingLab de ACEDE, amb base al Pol Tecnològic de Garaia, a la localitat gipuzcoana d’Arrasate-Mondragón.

Els nacionalistes bascos han aconseguit també millorar en altres 60 milions d’euros més, el capítol general de R+D+i (50 milions d’euros) i el destinat a la internacionalització de les empreses espanyoles (10 milions d’euros) dels pressupostos generals de l’Estat i que, igualment, es plasmaran en esmenes conjuntes amb el Grup Socialista del Congrés.

2 respostes a “Els bascos aposten per l’R+D+i”

  1. a 23 oct. 2009 a les 10:22 marcus

    Quan llegeixes això un no pot evitar preguntar-se que fan els politics catalans al Congrés? El pressupost és una de les eines politiques més imporants. I en context de crisi econòmica com l’actual posar les bases per sortir-ne és molt important. I pensar que al País Basc destinen un 1,65% del PIB a despesa en I+D mentre que Catalunya tan sols ho fa en 1,47% del PIB. I cada vegada aquesta diferència es pot fer més gran. Quan se n’adonaran que retallar el pressupost en I+D és hipotecar el futur de la nació?

  2. a 25 oct. 2009 a les 7:17 enriccanela

    Marcus,
    No se sap ben bé. Normalment es dediquen a barallar-se entre ells, a veure qui és més llest. Aleshores els altre s’ho emporten tot.
    Aquesta diferència es podria fer molt més gran però ara ells tenen el risc de tenir al PSE (ajudat pel PP) i poden fer malbé Innobasque. Uriarte marxa.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació