Enric I. Canela

Un escrit a El País que deia: Tres milions d’euros serà el descens que experimentarà el pressupost de l’Institut d’Astrofísica de Canàries en 2010 i també és el que va aconseguir la xarxa Gürtel de la visita del Papa a València. Vint-i-cinc milions d’euros serà el que el Ministeri de Ciència i Innovació dedicarà a tot 2010 a inversions reals i la meitat del pressupostat per al programa Ramón y Cajal, aplicat a la reincorporació de joves científics amb talent. També va ser el que va costar l’esmentada visita del Papa a València. Si els tres milions de rapinya desconcerten, els 25 per a un sol dia de fastos papals escandalitzen, em servei d’introducció.

El tema, naturalment, és el pressupost de Ciència i Innovació. Estem esgarrifats. Alfons Nonell-Canals, amoïnat com jo, feia un feliç raonament amb un títol que ho diu tot. Esperem que es mantinguin els serveis “prescindibles”.

Els que estan fora de l’Estat, una mica menys al dia, tampoc acaben d’entendre com es pot haver arribat a això. Ho podeu veure a: Recortes en I+D+i: así ven el panorama los españoles que investigan fuera.

També la revista Tiempo mostrava la preocupació general amb l’article: La ciencia española, en la cuerda floja.

Ningú pot obviar aquesta situació. Jo diria que és la primera vegada a la història que ja un moviment tan gran en defensa de la recerca, de la ciència i la innovació.

Llegíem una crítica de personal CSIC i de Comissions Obreres. Opinen que les retallades d’un 16% del Fons d’Investigació Sanitària (sobre el pressupost de 2009) i d’un 3% del Fons Nacional d’Investigació són molt alarmants. Diuen que una retallada important apareix en els capítols de beques i contractes de formació de personal investigador, tant al Ministeri d’Educació, responsable del programa FPU (Formació de Professorat Universitari) i convocatòries de beques postdoctorals a l’estranger, com en el Ministeri de Ciència i Innovació, que finança les beques FPI (Formació de Personal Investigador), lligades a projectes del Pla Nacional. La retallada de les FPI és d’un 37%. La retallada d’un 25% en el programa CIBER (l’Institut de Salut Carles III), suposa eliminar entre 400 i 500 contractes. Els Organismes Públics d’Investigació pateixen especialment la reducció pressupostària. I això repercuteix en tots els centres i universitats. Greu, francament greu i Comissions Obreres acostuma a fer bons informes.

El PSOE, per salvar els pressupostos atesa la seva feblesa política ha pactat. La Federació de Societats Científiques d’Espanya considera positiu l’augment pressupostari, però no la distribució. El president d’aquesta federació, Joan Guinovart, afirma que l’increment dels diners per a R+D és una bona notícia tot i que la manera com aquest s’ha distribuït no ho és.

La comunitat científica considera que aquestes esmenes són una estratègia improvisada, i continua reclamant una planificació o reforma estructural. Felipe Martínez, president de la Federació de Joves Investigadors, no dubta a assenyalar que sembla un acord d’improvisació i última hora i apunta que tot respon a interessos polítics i no a una política seriosa d’R+D.

Si finalment el pressupost queda així, hi ha científics que no descarten seguir manifestant públicament la seva protesta. Em temo que s’haurà de mantenir. La fermesa del president espanyol només és manifesta quan defensa algun absurd.

Una resposta a “Seguirà equivocant-se el govern espanyol en R+D+i?”

  1. […] he llegit un escrit al bloc de l’Enric Canela que ens remet a un article de El País. En ell s’hi desgloça […]

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació