Enric I. Canela

El Secretari d’Estat de Recerca, Carlos Martínez, va intervenir en el Senat ahir dimarts 27 d’octubre. Entre altres coses va dir que entre 2004 i 2008 es van destinar gairebé 555 milions d’euros a la contractació de científics a través del Programa I3, del Programa Juan de la Cierva i del Programa Ramón y Cajal. Són programes de suport als recursos humans en R+D+i tots ells gestionats pel Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN).

El Programa I3 ha permès la contractació de 1.306 científics, el que va suposar un cost superior als 171 milions d’euros.
Es van contractar 1.261 científics “Ramón y Cajal” amb un cost de 229,5 milions d’euros.

Mitjançant el Programa Juan de la Cierva es van fer 1.603 contractes amb un cost aproximat de 154,4 milions d’euros.

En relació amb el Programa Torres Quevedo, dirigit a potenciar els recursos humans en R+D+i del sector privat, recentment s’han resolt les subvencions corresponents al primer termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria del 2009. El Ministeri de Ciència i Innovació destinarà 24 milions d’euros (10 d’ells procedents del Pla E) a la contractació de 482 investigadors en entitats privades.

Dins de la Línia Instrumental d’Actuació de Recursos Humans del Pla Nacional d’I + D + i, el Secretari d’Estat de Recerca ha destacat l’existència del Programa Nacional de Contractació i Incorporació de Recursos Humans. El seu objectiu és promoure l’augment dels recursos humans dedicats a R+D+i, així com la seva estabilització, tant en els organismes de recerca com en les empreses espanyoles.

En relació a la Llei de la Ciència i la Tecnologia, Carlos Martínez Alonso va explicar que l’avantprojecte ja es troba en el tram interministerial i probablement el proper mes serà en tràmit parlamentari. La llei contemplarà l’inici d’una carrera investigadora similar a la que desenvolupen els metges i residents i serà la primera vegada que es reflecteix en norma de rang legal el compromís de que tot el personal investigador tingui l’oportunitat de desenvolupar-se professionalment en qualsevol etapa de la seva carrera. Va reiterar, també, que el text de la llei estarà en línia amb l’Estatut dels Treballadors i amb la Carta Europea de l’Investigador.

Durant la seva compareixença la portaveu de CiU a la Comissió de Ciència i Innovació del Senat, Rosa Núria Aleixandre, ha aconseguit del secretari d’Estat d’Innovació, Carlos Martínez Alonso, el compromís de mantenir durant dos anys més el programa de beques d’investigació I3 a punt de finalitzar.

Gracies a això, els científics de les línies Juan de la Cierva i Ramón y Cajal disposaran de finançament fins a l’aplicació de la futura Llei de la Ciència i la Tecnologia.

La senadora per Girona també ha rebut una resposta favorable del responsable ministerial davant la seva petició sobre la realització dels controls de qualitat dels investigadors per avaluar la seva activitat a través de comissions independents formades per personal altament qualificat, com ja es fa a altres països com el Regne Unit.

Paral·lelament, Aleixandre ha rebut el compromís de Martínez d’ampliar els programes de col·laboració internacional en el camp científic a altres països a banda de l’Índia.

Bona notícia, llàstima que Carlos Martínez no s’hagi compromès també en mantenir els fons de les xarxes CIBER ja que el contracte de molts investigadors en depèn.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació