Enric I. Canela

Fa uns dies vaig veure el 2009 Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities que elabora el Higher Education Evaluation & Accreditation Council of Taiwan.

Aquest rànquing fa servir un índex complex basat en la productivitat, l’impacte i l’excel·lència de la recerca per classificar les universitats. No em sembla un mal model. Aquest rànquing, a diferència del THE, no fa cap valoració subjectiva ni tampoc, com el de Xangai, considera la presència de premis Nobel o similar.

Com ja és habitual, la UB és la primera de l’Estat espanyol, en el lloc 109è. La segueixen la Universitat Autònoma de Madrid, lloc 197è, la UAB, lloc 217è, la Universitat Complutense de Madrid. Lloc 223è, la Universitat de València, lloc 246è, fins a un total de 10 entre les 500 primeres. Si ens centrem en l’àmbit continental, la UB està en el lloc 34è, la UAM en el 78è i la UAB en el 85`r.

Naturalment, el domini de les universitats del EUA és aclaparador, les 13 primeres ho són.

Entre les 100 primeres, 57 són dels EUA, 8 del Regne Unit, en tenen 4 els Països Baixos i Japó, en tenen 3 Suïssa, Austràlia i Suècia, 2 Alemanya, França i Itàlia.

També elaboren un rànquing per àrees científiques. En Agricultura hi apareixen en els llocs 109è i 122è la UAB i la UB. En Medicina Clínica la UB i la UAB en els llocs 104è i 214è. En Enginyeria la UPC i la UB en els llocs 143è i 163è. En Ciències de la Vida la Universitat Autònoma de Madrid, la UB i la UPF en els llocs 177è, 182è i 184è. En Ciències Naturals la UB i la Universitat Autònoma de Madrid en els llocs 82è i 117è. I en Ciències Socials, la UPF, la UB i la UAB en els llocs 158è, 180è i 252è.

Una vegada més les universitats catalanes tenen un paper bo dins del context de l’Estat espanyol, però en el context mundial les coses no són tan bones.

2 respostes a “El rànquing de Taiwan: La UB molt bé dins l’Estat espanyol”

 1. a 04 nov. 2009 a les 2:41 Enric

  hola Enric,
  em pregunto, si catalunya no esta tan malament en recerca (sobre tot en algunes areas) perquè les universitats els costa tant estar entre 100 primer.
  Deu haver diversos motius però no se si pot tenir a veure que amb la estructura de centres de recerca independents de la universitat (on es concentren una bona part del investigadors), faci que aquest números baixin…
  Tinc la impressió que en altres països, no hi han aquest doble sistema de recerca (amb les seves coses bones i dolentes) i per tant tota la recerca es concentra en les universitats.
  Salut

 2. a 04 nov. 2009 a les 7:38 enriccanela

  Hola Enric,
  Si, un motiu és que alguns centres no estan associats a les universitats i els investigadors no signen amb la referència a la universitat corresponent.
  De tots formes això té un límit. Caldria incrementar els recursos de forma genèrica per millorar. Hi ha estratègies de millora que brequereixen anàlisi i planificació concretes. de moemnt no s’estan emprant i això es nota.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació