Enric I. Canela

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, és incansable. Potser al final se’n sortirà malgrat el govern que l’envolta.

Ha destacat en la seva intervenció en un esmorzar informatiu de APIE que el seu Departament està treballant per consolidar el sistema científic i redoblar esforços en transferència i innovació, ja que la transició a una economia innovadora és més que mai possible, oportuna i rendible.

Ha dit que tenim un gran estoc de coneixement de traduir en valor econòmic a curt termini i ha repassat algunes de les iniciatives posades en marxa pel Ministeri de Ciència i Innovació per avançar en la maduresa i la productivitat del sistema espanyol d’R+D+i, entre les quals ha destacat el programa Campus d’Excel·lència o la cooperació internacional en R+D enfocada cap a nous països i sectors emergents. Totes aquestes accions giren, segons ha explicat Garmendia, al voltant de quatre eixos: l’especialització en àrees amb potencial, la concentració i alineació de capacitats científiques i empresarials, la internacionalització i, finalment i com a eix transversal, l’eficàcia de totes aquestes mesures.

Pel que fa a projectes futurs del Ministeri, Garmendia ha recalcat el paper que jugarà la futura Llei de Ciència i Tecnologia per regular alguns aspectes clau com una agència de finançament d’R+D o l’homologació d’una carrera científica atractiva per als joves investigadors.

A més, la ministra ha fet també referència al nou Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (PlanE, 20.000 milions d’euros),. En aquest sentit, el Ministeri està treballant en la creació d’un segell de qualitat que permeti distingir i reconèixer a les ciutats espanyoles més compromeses amb la R+D+i.

També es crearà una finestreta virtual que donarà suport i prestarà assistència tècnica als municipis en la presentació de projectes innovadors.

Garmendia ha animat a tots els ajuntaments espanyols a que se sumin a la gran oportunitat que els ofereix aquest Fons, que, juntament al Fons d’Economia Sostenible (5.000 milions d’euros), suposaran recursos complementaris als pressupostos en R+D+i per a 2010. Així, la ministra ha afirmat que al final de l’any 2010, com ha passat en 2009, la despesa total en Ciència i Innovació tornarà a créixer respecte l’exercici anterior.

D’aquet tema ja havíem parlat a Promoció de la ciència i la innovació a les ciutats.

La ministra de Ciència i Innovació, ha dit que, tot i que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2010 presentats pel Govern estableixen una baixada del 3,1% en R+D+i, creu que l’ús que els ajuntaments facin de fons estatals citats pot portar a una pujada del 8% a finals de 2010.

Amb la potencialitat dels dos nous fons, que no indiquen cap percentatge per a la recerca, estima que es podria arribar a un increment de la inversió pública en R+D+i del 8%. Garmendia ha reconegut que el fet que la seva quantificació dependrà de la voluntat dels ajuntaments i del seu propi posicionament en matèria de R+D+i i que el resultat és una incògnita.
Segons els Pressupostos per al 2010 presentades a finals de setembre i que està sent tramitat al Congrés, el capítol d’R+D+i en l’àmbit civil – excloent defensa – comptarà amb una despesa de 8.203 milions d’euros, un 3,1 % menys que el 2009, mentre que a l’apartat militar es preveu una despesa de 1.459 milions d’euros, un 18,9% menys que el 2009.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació