Enric I. Canela

Sempre amb retard, costa analitzar-los, van apareixen articles i comentaris sobre els rànquings. Llegia un altre sobre el d’Scimago publicat a El País: La Universitat espanyola ranqueja en recerca.

Destaca el diari que es tracta del primer rànquing de recerca que mesura l’impacte dels treballs espanyols de l’última dècada,

Assenyala que la que se situa al capdavant a Espanya és la UPF i que les seves publicacions de recerca són les que tenen un impacte mitjà, mesurat en el nombre de vegades que són citats en el món. Ho considera un fet destacable ja que es tracta d’una universitat petita i no és, per tant, de les que més nombre de publicacions té (1.987) entre els anys 2003 i 2007, el període que mesura l’estudi. La segona amb investigacions de més impacte internacional és la UB. Diu que el mèrit en aquest cas és a aconseguir situar-se en la segona posició entre les espanyoles, quan es tracta d’una de les universitats presencials més grans d’Espanya i amb molta producció científica.

Els crida l’atenció que en les millors posicions a Espanya abunden les universitats catalanes, a més de les esmentades, hi ha la UdG (la tercera), la URV (cinquena) i la UAB (sisena). Enmig d’elles, en quart lloc, apareix l’Autònoma de Madrid, un centre també gran, com la seva homòloga de Barcelona, amb 9.005 publicacions. Universia fa un detallat repàs d’aquest rànquing.

Félix de Moya, responsable de programes de recerca de SCImago, diu que el bon paper relatiu de les universitats catalanes té molt a veure amb la política d’Andreu Mas-Colell de crear centres de recerca i la contractació d’investigadors.

Un fet que crec jo que cal assenyalar és que si es vol mantenir la situació i fins i tot millorar-la és imprescindible una clara aposta pel programa ICREA. Caldria recuperar amb urgència l’ICREA júnior. L’ICREA Acadèmia reconeix professorat de les universitats, però per fer això es poden inventar altres mecanismes, Mas-Colell va crear les distincions que després va eliminar el govern següent. Està molt bé reconèixer acadèmics, però el que és fonamental és portar talent jove.

Crec que el Govern està reflexionant sobre el tema i espero que, també animats pels resultats, recordem els Starting Grants i els Advanced Grants obtinguts (busqueu al meu bloc), apostin clarament per potenciar el model.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació