Enric I. Canela

La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha comunicat avui als premiats la decisió del jurat dels Premis Nacionals d’Investigació 2009 i els ha felicitat en nom del Govern. En aquesta edició s’han concedit els premis en l’àrea de Ciències Físiques, dels Materials i de la Terra a Javier Tejada Palacios; Ciència i Tecnologia Químiques a Eugenio Coronado Miralles, Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals a Santiago Castroviejo Bolibar, a títol pòstum pel conjunt de la seva obra científica; Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions a José Francisco Duato Marín, i de Transferència de Tecnologia a Alfons Miguel Gañán Calvo.

Felicitats a tots, però especialment a l’amic i company, catedràtic de la UB, Javier Tejada.

Javeir Tejada ha estat reconegut, segons diu la nota del Ministeri de Ciència i Innovació, pels seus descobriments en el camp del magnetisme quàntic, citat en particular l’efecte túnel ressonant d’espín, considerat internacionalment com una fita en la història del coneixement sobre l’espín i dels seus efectes magnètics. Així mateix, és de destacar el seu descobriment del canvi de polaritat magnètica a causa de l’efecte túnel quàntic, amb importants repercussions científiques. Els seus resultats han conduït a noves aplicacions en àrees tan diverses com el disseny i construcció d’un prototip de làser de microones, els dispositius de camps rotants i la millora de la tecnologia per la seguretat del paper moneda.

Javier Tejada és catedràtic de Física de l’Estat Sòlid a la Universitat de Barcelona, on es va doctorar el 1975. És autor i coautor de més de 300 publicacions. El seu article sobre l’efecte túnel ressonant d’espín supera les 1.000 cites i ha estat considerat per les revistes més prestigioses internacionalment com una fita molt important.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació