Enric I. Canela

L’Estat espanyol segueix a la cua d’Europa en R+D. Les empreses espanyoles aporten un 1,1% del total dels recursos destinats a aquesta activitat a la Unió Europea, enfront del 34,6% que va dedicar el sector privat a Alemanya, el 19,7% de França i el 15,1% de Regne Unit, segons l’últim quadre d’indicadors sobre la inversió industrial en R+D, que ha presentat la Comissió Europea.

Entre les 1.000 empreses europees que més diners van destinar a R+D l’any passat, només 21 són espanyoles. Telefònica, la companyia espanyola que més va invertir en aquesta matèria amb 668 milions d’euros, ocupa el lloc número 40 (un més que el 2007), per darrere dels seus rivals europeus British Telecom (26), France Telecom (30), el grup de mitjans Vivendi (35) o Telecom Itàlia (37).

En el rànquing de la UE, que està liderat per Volkswagen i Nokia, es troba a faltar la presència d’empreses espanyoles de grans dimensions. De les 21 companyies que hi figuren només sis (Telefónica, Repsol, Iberdrola, Acciona, Abengoa i Gamesa) cotitzen a l’Ibex 35.

La resta són empreses més petites del sector tecnològic (Indra i Amper), biotecnològic o farmacèutic (Almirall, Zeltia, Faes Farma, Ercros i Grifols), automoció (Indústria de Turbo Propulsors i Cie Automotive) i alimentari (Ebro Puleva i Pescanova). El fabricant d’electrodomèstics Fagor, l’energètica Fluidra i les constructores Obrascon i CAF també apareixen a la llista.

Les empreses europees van invertir l’any passat 122.300 milions d’euros en R+D. Més de 30.340 milions van ser aportats per Alemanya i 1.357 milions per Espanya, tot i que aquest país va elevar la inversió en recerca un 9,4%, xifra superior a la mitjana comunitària.

El grup Telefónica ocupa el lloc 40 entre les 1.000 empreses europees que més inverteixen en R+D. La multinacional va invertir en R+D al 2008 un total de 668 milions d’euros i va obtenir un resultat net de 7.592 milions d’euros.

La tecnològica espanyola Indra és la segona empresa espanyola que més inverteix en R + D amb 166,34 milions i ocupa el lloc 103 de la UE. Almirall, amb 98,2 milions d’inversor està en la posició 169. La segueixen Repsol (83 milions, ja 183) i Iberdrola (73,1 milions, lloc 206).

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació