Enric I. Canela

Avui s’ha parlat de beques al Senat. Màrius Rubiralta, el Secretari general d’Universitats, on ha comparegut.

Rubiralta ha assegurat (i 2) que un 5% més de famílies espanyoles es beneficiarà del sistema de beques, per a estudis universitaris i no universitaris, gràcies a l’elevació del 13,6% en els llindars de renda familiar a partir dels quals tenen dret a percebre aquests ajuts. Ha afirmat que era necessari que actualitzéssim i ampliéssim els límits màxims de renda familiar que donen accés a la quantia de beques per evitar que cap grup quedi marginat de la societat. En aquest sentit, Rubiralta ha subratllat que l’estat finançarà en la seva totalitat els estudis d’aquelles persones les rendes quedin per sota de l’extrem inferior de l’interval.

Ha explicat que, durant la propera presidència espanyola de la Unió Europea, Espanya disposarà d’una oportunitat per donar un enfocament social a l’educació, procurant que totes les persones amb talent puguin participar activament del canvi de model productiu, sigui quina sigui la seva situació econòmica.

D’altra banda, ha dit que, dins de l’estratègia social del sistema educatiu, cobren gran importància les ajudes a les persones amb discapacitat, encara que ha reconegut que només les perceben que certifiquen un grau, igual o superior, al 65% de discapacitat. Ha afirmat que busquen afavorir la plena inclusió del col·lectiu a la universitat.

El PP ha dit que Espanya està molt lluny d’aconseguir la convergència europea en matèria de beques i ha assenyalat que les xifres de mobilitat no se sostenen. Rubiralta ha contestat que en matèria de beques no importa només la quantia econòmica, sinó l’eficàcia i eficiència del seu repartiment. Rubiralta ha recalcat que el 28,3% de la despesa en beques es destina als programes de mobilitat i que d’ells, el 90,4% correspon a la despesa de beques ‘Erasmus’. Així mateix, en el marc de l’estratègia d’adaptació a la Unió Europea, ha destacar les ajudes de 2.100 euros perquè el professorat realitzi estudis a l’estranger, així com les beques d’ensenyament d’idiomes, de les que actualment es beneficien 45.000 estudiants.

Finalment, ha indicar que el sistema d’ajudes territorialitzades, s’unifiquen tant els criteris de distribució com les quanties que percep cada comunitat autònoma. Amb això, ha assegurat que el Govern pretén consolidar al país un sistema que reconegui la igualtat d’oportunitats, de sol·licituds i l’accés de tots els ciutadans a les mateixes, independentment d’on visquin.

Crec que el que ha dit és encertat, però caldrà veure exactament com es tradueixen aquestes propostes al BOE. Pel que fa a la territorialització, les coses fallen. El % del PIB destinat a beques a l’Estat és del 0,08% mentre que la mitjana de l’OCDE és el 0,27%. Doncs bé, si no estic equivocat, el % del PIB a Catalunya és del 0,03%. O sigui, a més de l’espoli fiscal rebem moltes menys beques que la resta de l’Estat. Les beques haurien d’estar també ajustades a euros paritat de compra i igualment els llindars per accedir a les beques. Per altra banda el frau fiscal perjudica enormement a les classes treballadores.

En qualsevol cas, em consta que les propostes de Rubiralta van en la línia adequada.

2 respostes a “Rubiralta parla de beques al Senat”

  1. a 19 nov. 2009 a les 11:22 Marta

    Et consta??????

  2. a 19 nov. 2009 a les 11:40 enriccanela

    Marta,
    Si. sé que ho vol fer, el que no sé és si podrà.

Trackback URI | Comentaris RSS

Deixi una contestació